Rázcestie

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Rázcestie je konkrétne miesto, kde sa zbiehajú, rozbiehajú alebo križujú rôzne cesty. V prípade kríženia lesných alebo poľných ciest máva takéto rázcestie len obmedzený lokálny význam pre malé množstvo miestnych užívateľov. U turisticky značených ciest obvykle dochádza ku kríženiu alebo súbehu niekoľko turistických značiek rôznych farieb, z praktických dôvodov býva turistické rázcestie opatrené turistickým rozcestníkom.

V prípade ciest, ďiaľnic a daľších pozemných verejných komunikácií je v dnešnej dobe viac využívaný odborný termín križovatka, termín rázcestie sa v tomto kontexte obvykle používa len pre kríženie miestnych komunikácií alebo ciest nižších tried, ktoré môžu byť (ale nutne nemusia) označené cestným rozcestníkom alebo smerníkom.

Prenesený význam slova[upraviť | upraviť zdroj]

Slovo má aj svoj prenesený význam všade tam, kde používame v prenesenom význame slovo "cesta", "dráha", "púť" a pod. Rázcestie, kde sa krížia dobré a zlé cesty sa objavuje aj v niektorých rozprávkach a príbehoch pochádzajúcich z oblasti ľudovej slovesnosti.

Súvisiace články[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Rozcestí na českej Wikipédii.