Raúl Castro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Raúl Castro
Raúl Castro
Raúl Castro, podpis (z wikidata)
18. prezident Kuby
V úrade
24. február 2008 – 18. apríl 2018
Predchodca Fidel Castro Miguel Díaz-Canel Nástupca
Prvý tajomník Komunistickej strany Kuby
V úrade
19. apríl 2011 – 2021
Predchodca Fidel Castro
Biografické údaje
Narodenie3. jún 1931 (92 rokov)
Birán, Kuba
Politická stranaHnutie 26. júla
Komunistická strana Kuby
Rodina
Manželka
Vilma Espín
DetiDeborah
Mariela
Nilsa
Alejandro
Odkazy
Spolupracuj na CommonsRaúl Castro
(multimediálne súbory)

Raúl Castro Ruz (* 3. jún 1931, Birán) je kubánsky revolucionár a politik. Od roku 2008 do roku 2018 bol prezidentom Štátnej rady a Rady ministrov Kubánskej republiky (hlava štátu), od roku 2011 do roku 2021 bol prvým tajomníkom Ústredného výboru Komunistickej strany Kuby.

Je mladším bratom Fidela Castra a držiteľom početných ďalších významných funkcií na Kube.

Zo života[upraviť | upraviť zdroj]

Narodil sa ako najmladší syn španielskeho emigranta Ángela Castra, ktorý bol pomerne bohatým statkárom v mestečku Birán. Študoval sociálne vedy na univerzite v Havane a podobne ako jeho starší brat Fidel bol výrazne politicky aktívny, pričom sa stal členom prokomunisticky orientovaného hnutia Socialistickej mládeže. V roku 1953 sa pripojil ku bratovi Fidelovi počas útokov na kasárne Moncada, po ktorých strávil celkovo 22 mesiacov vo väzení. Spolu s bratom po prepustení odišiel do Mexika a neskôr sa s ním a ďalšími partizánmi v roku 1956 vylodil na lodi Granma späť na Kube, čo odštartovalo Kubánsku revolúciu. Vo februári 1958 bol povýšený na comandanteho (vysoká veliteľská funkcia v partizánskom vojsku) a velil kolóne povstalcov operujúcej na severovýchode provincii Oriente.

Po víťazstve revolúcie pomáhal pri transformácii Kuby ku komunizmu a neskôr získal vysoké vládne a armádne funkcie. Je známe, že Raúl mal od začiatku viac prokomunisticky orientovanejšie názory ako Fidel a pravdepodobne vďaka jeho kontaktom s medzinárodným komunistickým hnutím Kuba nadviazala prvotné styky so Sovietskym zväzom.

Po tom, ako sa Fidelovi Castrovi začal v roku 2006 zhoršovať zdravotný stav, začal prenášať hlavné riadiace funkcie na Raúla (v júli 2006 mu odovzdal post Predsedu Štátnej rady) a v roku 2008 ho odporučil aj na post Predsedu Rady ministrov (formálne pomenovanie kubánskeho prezidenta). Oficiálne bol na tento post zvolený Národným zhromaždením 24. februára 2008. Hoci po nástupe do funkcie začal Raúl presadzovať menšie ekonomické a politické reformy, stále je pevným zástancom komunistického zriadenia na Kube. Vo februári 2013 bol vo funkcii potvrdený na ďalšie päťročné obdobie, zároveň však v prejave oznámil, že po uplynutí tohto obdobia definitívne odíde do dôchodku. 21. decembra 2017 oznámil, že vo funkcii prezidenta zostane do apríla 2018 [1].

Rodina[upraviť | upraviť zdroj]

Raúl Castro sa v roku 1959 oženil s významnou revolucionárkou Vilmou Espínovou († 2007), s ktorou mal 4 deti. Zatiaľ čo dcéra Mariela sa stala významnou kubánskou aktivistkou pre zrovnoprávnenie homosexuálov, jediný syn Alejandro je výrazne politicky aktívny a podľa niektorých by mohol byť nástupcom otca v štátnických pozíciách.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Raúl Castro

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]