Razer

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Razer Inc. (štylizovaná aj ako RΛZΞR) je spoločnosť špecializajúca sa na výrobu herného hardvéru, ktorá bola založená v roku 2005 Min-Liang Tan-om a Robertom Krakoff-om s dvojitým sídlom v San Diegu a Singapure. Súčasne sídli už v San Franciscu a Singapure. Od novembra roku 2017 je v Hongkongslej burze cenných papierov.

Podľa Razer IPO Prospectus, Razer vybudoval najväčší globálny herný ekosystém hardvérových a softvérových služieb.

Razer je jedno z najviac rozpoznateľných a najvýkonnejších herných značiek na svete a je považovaný za jedného z najväčších priekopníkov e-športov v súčasnosti. Jej zakladateľ Min-Liang Tan je považovaný za mozog spoločnosti Razer, ktorý riadil a dohliadal na dizajn a vývoj všetkých svojich produktov.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Spoločnosť Razer a jej začiatky siahajú už v roku 1998, kde vystupovala, len ako dćerska spoločnosť Kärna LLC, ktorá bola založená na predaji a vývoji špičkovej počítačovej hernej myši – Boomslang, ktorá bola zameraná pre hráčov. Kärna zanikla v roku 2000 kvôli finančným problémom. Súčasná firma Razer bola založená až v roku 2005 Min-Liang Tan-om, absolventom Singapurskej NUS ako mozgom spoločnosti a Robertom Krakoff-om po tom, ako získal práva na značku Razer.

Na výstave Consumer Electronics Show v roku 2011, Razer predstavil Razer Switchblade, prototyp ručného herného zariadenia.

Na výstave Consumer Electronics Show v roku 2013, už Razer predstavil svoj herný tableto-počítač Razer Blade, ktorý bol predtým známy ako Project Fiola. Tablet používal operačný systém Windows 8. Celý tablet je navrhnutý so zámerom na používanie pre hráčov.

V máji roku 2013 Razer odhalil 14-palcový Razer Blade a 17-palcový Razer Blade Pro notebooky s procesormi štvrtej generácie od firmy Intel. Notebook Razer Blade (14-palcový) bol prezentovaný a neskôr aj známy ako ten najtenší herný notebook na svete, ktorý vážil iba 1,85 kilogramov. Razer Blade Pro bol zatiaľ vybavený zabudovaným LCD displejom Switchblade.

Na výstave Consumer Electronics Show v roku 2014, Razer odhalil Project Christine, modulárny herný počítač. Každá z vrstiev na počítači je diskrétna súčasť – procesor, GPU, pevný disk, pamäť – ktorá sa jednoducho zapojí do centrálnej chrbtice. Po zasunutí, Project Christine automaticky synchronizuje novo pridané moduly prostredníctvom PCI-Express (rovnakej sériovej zbernice, ktorú momentálne používajú diskrétne grafické karty a ostatné súčasti).

V júli roku 2015 spoločnosť Razer oznámila, že odkúpi softvérovú divíziu spoločnosti Ouya zameraná na videohry.

Na výstave Consumer Electronics Show v roku 2016, bol Razer vybraný ako víťaz v People’s Choice za svoj Razer Blade Stealth Ultrabook.

V októbri roku 2016 spoločnosť Razer kúpila spoločnosť THX.

Na výstave Consumet Electronics Show v roku 2017, Razer odhalil Project Valerie, notebook s trojitým displejom a Project Ariana, projektor, ktorý je navrhnutý tak, aby dokázal premietať realitu do priestoru miestnosti.

V januári 2017 odkúpil Razer spoločnosť Nextbit, pôvodne ako startup zameraný na mobilné telefóny.

V júli roku 2017 spoločnosť Razer podala verejnú ponuku v HongKongu. V októbri toho istého roku bolo potvrdené, že spoločnosť plánuje ponúknuť 1 063 600 000 akcií v rozmedzí 0,38$ do 0,51$. 14. novembra bol oficiálne zaradený do Honkongskej burzy s cennými papierami, pod kódom 1337.

V novembri 2017 spoločnosť Razer odhalila svoj prvý mobilný telefón Razer Phone.

V apríli 2018 spoločnosť Razer oznámila, že plánuje plne získať platobnú platformu MOL, za približne 61 miliónov dolárov.

Produkty[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasný sortiment firmy obsahuje herné myši, klávesnice, herné audio a herné plochy.

Všetky výrobky Razer sú pomenované po dravých alebo jedovatých zvieratách, od hadov (počítačové myši), hmyz (podložky pod myš), pavúkov (klávesnice), cez morské živočíchy (audio) po mačkovité šelmy (konzoly a periférne zariadenia). Jedinou výnimkou je Blade Razer laptop.

Sponzor[upraviť | upraviť zdroj]

Razer v súčasnej dobe sponzoruje viaceré profesionálne počítačové "klany" a hráčov:

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]