Redaktor:Marianka991/pieskovisko

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Súkromné školstvo v SR[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné školstvo predstavuje veľkú škálu druhov vzdelávania, presnejšiu definíciu súkromných škôl poskytuje Zákon č. 350/1994 Z.z. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon). Podľa neho sa za súkromné školy považujú súkromné základné školy, súkromné stredné školy, súkromné stredné odborné učilištia a súkromné špeciálne školy, súkromné základné umelecké školy a súkromné strediská praktického vyučovania, ktorú spravidla zakladá súkromná fyzická osoba alebo mimovládna organizácia. Rozlišuje sa medzi dvoma druhmi súkromného vzdelávania a to súkromné vzdelávanie, ktoré je financované výhradne len zo súkromných zdrojov(fyzickými osobami, mimovládne organizácie) a subvencovaným, teda vzdelávanie dotované z verejných prostriedkov formou príspevkov.[1] V každom štáte je financovanie súkromných škôl upravené inak, nie v každom štáte je súkromné školstvo dotované štátom, buď iba z časti alebo príspevky od štátu nedostávajú vôbec, čo neznamená hneď to, že štát nedozerá na ich činnosť.

Historický vývoj v oblasti legislatívy [upraviť | upraviť zdroj]

Po páde komunistického režimu v Československu v novembri 1989 nastalo obdobie transformácie vrátane školského systému. V roku 1990 princípy nového režimu – demokracie sa prejavili aj v novelizovanom Zákone č. 29/1984 Zb. o sústave základných a stredných škôl (školský zákon) a to Zákonom č. 171/1990 Zb. o sústave základných a stredných škôl v znení neskorších predpisov. [2] Neskôr v roku 2003 nastala reforma verejnej správy, ktorá sa dotkla aj oblasti vzdelávania hlavne v riadení, zriaďovaní a zrušovaní škôl a školských zariadení. Tieto zmeny sa premietli do Zákona č. 596/2003 Z.z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Účinnosť tohto zákonu nadobudla 1.1.2004. Následne na to Zákonom č. 597/2004 Z.z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení, bolo upravené aj financovanie škôl. Týmto zákonom sa zaviedlo financovanie a to príspevkom podľa počtu žiakov. Ďalej bol novelizovaný zákon č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov a to zákonom č. 564/2004 Z.z. o rozpočtovom určení výnosu dane z príjmov územnej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov. V roku 2006 sa zmenil a doplnil zákon č. 597/2003 Z.z. a to zákonom č. 689/2006 Z.z. o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení v znení neskorších predpisov. Školský zákon o výchove a vzdelávaní č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov, bol schválený Národnou radou Slovenskej republiky s účinnosťou od 1.septembra 2008.

Financovanie súkromných škôl[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné školy do roku 2003 boli príspevky poskytované na žiaka a to do výšky max. 100% bežných výdavkov na žiaka v porovnateľnom druhu a type štátnej školy, pričom ak súkromná škola vyberá poplatky tento príspevok sa kráti o 30%. V prípade ak súkromná škola sa neriadi štátnymi učebnými osnovami, príspevok sa kráti o 10%. Podľa dovtedy platného zákona sa príspevky na kapitálové výdavky vôbec neposkytovali. Avšak v roku 2003 prišla novelizácia zákona, ktorá rozhodla o výške príspevku na žiaka bez ohľadu na to, čí sa jedná o súkromnú alebo štátnu školu alebo školské zariadenie, taktiež môže škola požiadať o príspevok na hnuteľný majetok. [3]

Štruktúra súkromných škôl[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné školy na Slovensku zahŕňajú materské školy, základné školy, základné umelecké , gymnáziá, konzervatóriá, stredné odborné školy, akadémie, stredné umelecké školy, strediská praktického vyučovania a strediská odbornej praxe, spojené školy, jazykové školy, školské strediská záujmovej činnosti a centrá voľného času, školské kluby detí, Centrá špeciálno-pedagogického poradenstva a pedagogicko-psychologického poradenstva. ostatné školy a školské zariadenia.[4]

Súkromné materské školy[upraviť | upraviť zdroj]

Na Slovensku majú bohaté zastúpenie súkromné materské školy prevažne pre deti od veku 1-7 rokov so širokou škálou zamerania - vyučovanie v cudzích jazykoch (anglický, nemecký, bulharský), so zameraným na šport (korčuľovanie, plávanie, lyžovanie,tenis, joga, čínske bojové umenia), hudobnú výchovu, výtvarný, pracovný, tanečný, dramatický krúžok, , taktiež školy s možnosťou opatery aj po skončení vyučovania; školy využívajúce prvky montessori pedagogiky,materské školy s wellness – bazénikom, saunou, deti majú možnosť učiť sa práci so zvieratkami formou canisterapie, židovské a svetské vzdelávanie, zážitkové učenie. Ďalej existujú aj špeciálne materské školy pre deti s rôznymi druhmi postihnutia (sluchové, zrakové, telesné, mentálne) a pre deti s vývojovými a rečovými poruchami a poruchami správania. Celkovo je na Slovensku 81 súkromných materských škôl.(Bratislavský kraj-19,Trnavský kraj-6,Trenčiansky kraj-7,Nitriansky kraj-2,Žilinský kraj-14,Banskobystrický kraj-11,Prešovský kraj-16,Košický kraj-6).

Súkromné základné školy[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné základné školy na Slovensku zväčša prijímajú deti od 5-7 roku veku. Súkromné základné školy ponúkajú okrem štátom určovaným povinným predmetom aj výučbu týchto predmetov v cudzom jazyku (bilingválne základné školy), výučba v triedach so zníženým počtom žiakov, individuálny prístup, vzdelávanie prostredníctvom moderných informačných technológií, zameranie škôl na športové aktivity, rozvíjanie tvorivosti v záujmových krúžkoch (hudobný, výtvarný, dramatický), základné školy pre telesne, mentálne a inak postihnuté deti.Na Slovensku je celkovo 54 súkromných základných škôl(Bratislavský kraj-15, Trnavský kraj-2, Trenčiansky kraj-3, Nitriansky kraj-5, Žilinský kraj-6, Banskobystrický kraj-6, Prešovský kraj-10, Košický kraj-8).

Súkromné základné umelecké školy[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné základné umelecké školy prevažne ponúkajú štúdium literárno-dramatického, výtvarného, hudobného, tanečného odboru pre deti od 5rokov. Celkovo je takýchto súkromných základných umeleckých škôl 91 (Bratislavský kraj-16, Trnavský kraj-1, Trenčiansky kraj-15, Nitriansky kraj 5, Žilinský kraj-15, Banskobystrický kraj-11, Prešovský kraj-14, Košický kraj-14).

Súkromné gymnáziá[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdium na súkromných gymnáziách je 4-ročné alebo 8-ročné, gymnáziá pripravujú v rámci vzdelávacieho procesu na štúdium na vysokej škole. Súkromné gymnáziá ponúkajú výučbu v cudzom jazyku (bilingválne gymnáziá), s rozšíreným vyučovaním cudzích jazykov, rozvíjajúca športové, tvorivé nadanie žiaka, počítačové zručnosti, špeciálnych predmetov pre nadpriemerne inteligentných žiakov, štúdium tak v dennej i v externej forme. Súkromných gymnázií je na území Slovenskej republiky spolu 50 (Bratislavský kraj-16, Trnavský kraj-3, Trenčiansky kraj-3, Nitriansky kraj-3, Žilinský kraj-3, Banskobystrický kraj-5, Prešovský kraj-8, Košický kraj-9).

Konzervatóriá[upraviť | upraviť zdroj]

V prípade konzervatórií ide o štúdium prevažne umelecky orientované odbory ako tanec, spev, hra na hudobnom nástroji, dramatický odbor. Celkový počet konzervatórií je na Slovensku 9 (Bratislavský kraj-1, Trnavský kraj-1, Nitriansky kra-2, Žilinský kraj-1, Banskobystrický kraj-1, , Košický kraj-3).

Súkromné stredné odborné školy[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné stredné odborné školy sú charakteristické širokou škálou svojim zameraní, nakoľko takéto školy pripravujú žiaka na výkon svojho budúceho povolania. Súkromné stredné odborné školy ponúkajú štúdium odborov v oblasti strojárstva(strojný mechanik, výroba, montáž a oprava strojárskych prístrojov a zariadení)stavebníctva(maliar, tesár, murár, betonár, podlahár,...)podnikania, marketingu, služieb(kuchár, čašník, manikérka, kozmetik, hostinský/á, starostlivosť o seniorov), obchodu, v drevárskej výrobe, v cestovnom ruchu. Celkovo je na Slovensku 68 súkromných stredných odborných škôl(Bratislavský kraj-14, Trnavský kraj-10, Trenčiansky kraj-2, Nitriansky kraj-6, Žilinský kraj-8, Banskobystrický kraj-6, Prešovský kraj-14 , Košický kraj-8).

Akadémie[upraviť | upraviť zdroj]

V prípade súkromných akadémií na Slovensku ide o hotelové, obchodné, pedagogické a sociálne akadémie, ktoré ponúkajú štúdium v dennej i v externej forme a taktiež štúdium bilingválne, prípadne pomaturitné štúdium. Na týchto akadémiách možno študovať odbory ako sú daňové služby, hotelový manažment, verejná správa, prevádzka a ekonomika dopravy, hospodárska informatika, bankovníctvo, sociálno-právna činnosť, špeciálna pedagogika, sociálno-výchovný pracovník, vychovávateľsko-opatrovateľská činnosť, učiteľstvo pre materské školy. Počet súkromných akadémií na Slovensku 33(Bratislavský kraj-11, Trnavský kraj-1, Trenčiansky kraj-5, Nitriansky kraj-1, Žilinský kraj-1, Banskobystrický kraj-6, Prešovský kraj-14 , Košický kraj-8).

Stredné umelecké školy[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné stredné umelecké školy sa špecializujú na oblasti ako dizajn, animovaná tvorba, úžitkové výtvarníctvo, film. Študijné odbory predstavujú odbory priemyselného, grafického, odevného dizajnu, propagačného výtvarníctva, kamenosochárstvo, animovaná tvorba, reštaurovanie textílii, scénická a kostýmová tvorba, maskérska tvorba, úžitková maľba, umeleckoremeselné spracúvanie kovov (kováčske, zámočnícke, rytecké, pasarske práce), zlatník a klenotník. Súkromných stredných umeleckých škôl je na Slovensku celkovo 9(Bratislavský kraj-2, Nitriansky kraj-2, Žilinský kraj-2, Banskobystrický kraj-2, Košický kraj-1).

Strediská praktického vyučovania a strediská odbornej praxe[upraviť | upraviť zdroj]

Ide o zaradenia v ktorých sa vykonáva odborná a praktická časť štúdia na odborných školách zväčša vytvorených pri odborných školách alebo v zariadeniach s ktorými sa odborná škola dohodla o vykonávaní odbornej praxe ich študentmi. Celkovo je na Slovensku stredísk praktického vyučovania a odbornej praxe 9 (Bratislavský kraj-11, Trnavský kraj-8, Trenčiansky kraj-2, Nitriansky kraj-5, Žilinský kraj-1, Banskobystrický kraj-1, Prešovský kraj-2 , Košický kraj-5).

Spojené školy[upraviť | upraviť zdroj]

Súkromné spojené školy sú špeciálne školy vytvorené pre deti s mentálnym, telesným alebo iným postihom, poruchou. V spojených školách sa týmto deťom venujú špeciálne vyškolení pedagógovia, ktorí poskytujú aj takýmto deťom výučbu takou formou a tempom aby boli aj oni mali základné vzdelanie. Celkovo je 11(Bratislavský kraj-4, Žilinský kraj-4, Banskobystrický kraj-1, Prešovský kraj-1 , Košický kraj-1).

Jazykové školy[upraviť | upraviť zdroj]

Jazykové školy sa zameriavajú na výučbu cudzích jazykov v rôznych formách (kurzy, súkromné hodiny, online výučba)rôznymi metódami(alfa learning, Berlitz metóda, metóda inlingua, callanova metóda, lozanova metóda) pričom ponuka vyučovaných jazykov je pestrá (anglický, nemecký, francúzsky, ruský, španielsky, taliansky, maďarský, arabský, japonský, čínsky, holandský, švédsky,...) Na Slovensku funguje spolu 20 jazykových škôl (Bratislavský kraj-4, Trnavský kraj-2, Nitriansky kraj-6, Žilinský kraj-3, Banskobystrický kraj-4, Prešovský kraj-1 ).

Školské strediská záujmovej činnosti a centrá voľného času[upraviť | upraviť zdroj]

Školské strediská záujmovej činnosti a centrá voľného času sú všeobecné vzdelávacie, výchovné a záujmové školské zariadenie poskytujúce záujmové činnosti v oblastiach vzdelania, kultúry a športu formou záujmových krúžkov, určených pre deti a mládež, s cieľom formovať ich intelektuálny a mravný rozvoj a pripraviť na tvorivú prácu. Školské strediská záujmovej činnosti a centrá voľného času je celkovo 79(Bratislavský kraj-6, Trnavský kraj-5, Trenčiansky kraj-2, Žilinský kraj-15, Banskobystrický kraj-16, Prešovský kraj-14 , Košický kraj-21).

Školské kluby detí[upraviť | upraviť zdroj]

Školské kluby detí sa vytvárajú prevažne ako súčasť základných škôl, kde v čase po skončení vyučovania trávi dieťa čas. V minulosti boli školské kluby označované ako družiny. Školské kluby sú určené pre deti I. a II. stupňa. Deťom sa venujú pedagógovia, ktorí im pomáhajú pri príprave na vyučovanie na nasledujúci deň, organizujú a tvoria záujmové aktivity s cieľom naučiť dieťa správnej organizácií a využití voľného času. Školských klubov je celkovo 33 (Bratislavský kraj-6, Trnavský kraj-1, Trenčiansky kraj-2, Žilinský kraj-9, Banskobystrický kraj-4, Prešovský kraj-5, Košický kraj-6).

Centrá špeciálno-pedagogického poradenstva a pedagogicko-psychologického poradenstva[upraviť | upraviť zdroj]

Primárnym cieľom centier špeciálno-pedagogického poradenstva a pedagogicko-psychologického poradenstva je starostlivosť o deti a mládež po psychologickej, výchovnej, pedagogickej stránke a poskytovanie poradenstva prevencie v ich osobnostnom vývine, diagnóza a odstraňovanie porúch správania a to prostredníctvom zákonných zástupcov a pedagogických zamestnancov po dohode s rodinnými príslušníkmi a školou. Celkovo je takýchto centier na Slovensku 50(Bratislavský kraj-7, Trnavský kraj-4, Trenčiansky kraj-4, Nitriansky kraj-10, Žilinský kraj-7, Banskobystrický kraj-2, Prešovský kraj-10 , Košický kraj-6).

Ostatné školy a školské zariadenia[upraviť | upraviť zdroj]

Do tejto skupiny patria školské zariadenia ako školský internát, ktoré väčšinou zriaďuje určitá škola a zabezpečuje ubytovanie pre žiakov navštevujúcich ich školu. Ďalej sem patria aj školy v prírode. Súkromných školských internátov je celkovo evidovaných 16(Bratislavský kraj-2, Trnavský kraj-2, Nitriansky kraj-1, Žilinský kraj-1, Banskobystrický kraj-4, Prešovský kraj-4 , Košický kraj-2), zvyšok tvoria školy v prírode ktorých je na Slovensku evidovaných spolu 7(Trnavský kraj-1, Žilinský kraj-2, Banskobystrický kraj-3, Prešovský kraj-1).

Súkromné vysoké školy[upraviť | upraviť zdroj]

V iných štátoch sa súkromné školy kvalitou v oblasti poskytovania vzdelania vyrovnajú verejným školám, avšak na Slovensku sa o takomto postavení nedá ani zďaleka hovoriť. Status súkromných vysokých škôl na Slovensku vôbec nie je považovaný za status, ktorý by mala mať vysoká škola, ktorá poskytuje kvalitné vzdelanie, skôr si pod označením súkromná vysoká škola každý predstaví ľahko získaný diplom, či titul. Keďže sa jedná o súkromný sektor, na rozdiel od verejných škôl, môžu súkromné vysoké školy vyberať poplatky za štúdium, čiže väčšina týchto škôl majú nemalé zisky na poskytovaní vzdelania, pričom študentom nejde o kvalite vzdelávacieho procesu, ich centrom záujmu je získanie diplomu, nie vedomostí. Tento fakt však pramení z aktuálneho stavu na pracovnom trhu, keďže požiadavky zamestnávateľov v otázkach dosiahnutého vzdelania jednoznačné. Hľadajú zamestnanca s vysokoškolským diplomom a faktom je, že ich nezaujíma na akej škole a za akých podmienok ho nadobudli.Na Slovensku funguje v súčasnosti 12 súkromným vysokých škôl:

  • Akadémia médií, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave
  • Bratislavská medzinárodná škola liberálnych štúdií
  • Dubnický technologický inštitút v Dubnici nad Váhom
  • Hudobná a umelecká akadémia Jána Albrechta v Banskej Štiavnici
  • Paneurópska vysoká škola
  • Stredoeurópska vysoká škola v Skalici
  • Vysoká škola bezpečnostného manažérstva v Košiciach
  • Vysoká škola ekonómie a manažmentu verejnej správy v Bratislave
  • Vysoká škola manažmentu v Trenčíne
  • Vysoká škola medzinárodného podnikania ISM Slovakia v Prešove
  • Vysoká škola v Sládkovičove
  • Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave


Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. HOMOLOVÁ, M., VINCÚROVÁ,J.: SÚKROMNÉ VZDELÁVANIE V ŠTÁTOCH EURÓPSKEJ ÚNIE, 1-11. 2004. Dostupné na internete: <http://www.pulib.sk/elpub2/FHPV/Pavelka2/pdf_doc/homolova.pdf
  2. Zbierka zákonov Českej a Slovenskej federatívnej republiky. Dostupné na internete: <http://www.zbierka.sk/sk/predpisy/171-1990-zb.p-428.pdf
  3. Koštál, C.: Financovanie školských zariadení,2007,s.16. Dostupné na internete: http://www.ineko.sk/file.../228/Financovanie_skolskych_zariadeni.pdf
  4. MINISTERSTVO ŠKOLSTVA, VEDY, VÝSKUMU A ŠPORTU SLOVENSKEJ REPUBLIKY: Súkromné školy a školské zariadenia v Slovenskej republike,2011,s.16. Dostupné na internete: http://www.uips.sk/sub/uips.sk/images/JH/sukromne_sasz.pdf