Respiračná alkalóza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Respiračná alkalóza je porucha acidobázickej rovnováhy, ktorá vzniká na základe zníženia koncentrácie vodíkových katiónov v extracelulárnej tekutine (tekutine obklopujúcej bunky tela) a zvýšením pH nad 7,44,[1][2] a je spôsobená nadmerným vylučovaním oxidu uhličitého z organizmu.[2]

Vznik a príčiny[upraviť | upraviť zdroj]

Respiračná alkalóza sa vyvíja, keď je alveolárna ventilácia (zjednodušene dýchanie) zvýšená v porovnaní s produkciou oxidu uhličitého. Vo väčšine prípadov je totiž produkcia oxidu uhličitého relatívne stabilná, takže jeho pokles (hypokapnia) v organizme je zvyčajne výsledkom jeho zvýšenej eliminácie (vylučovania).

Znížená produkcia oxidu uhličitého môže byť základným mechanizmom vzniku alkalózy vtedy, keď je bazálny metabolizmus výrazne znížený, ako u pacienta s ťažkou hypotyreózou alebo hypotermiou.

Príčiny respiračnej alkalózy sú spojené s patologickými procesmi spôsobenými hyperventiláciou, pričom najčastejšie príčiny sú uvedené v tabuľke nižšie.

Choroby CNS traumy, nádory, infekcie - meningitídy, encefalitídy, stres
Choroby pľúc pľúcna embólia, edém pľúc alebo pneumónie
Iné sepsa, horúčka, výšková choroba

Následky[upraviť | upraviť zdroj]

Respiračná alkalóza spôsobuje viaceré metabolické abnormality, od zmien hladiny draslíka, fosfátov a vápnika až po rozvoj miernej laktátovej acidózy.[3] Ako kompenzačný mechanizmus dochádza k zníženiu koncentrácie arteriálneho pCO₂ prostredníctvom hyperventilácie.

Znížená koncentrácia ionizovaného vápnika môže viesť k vzniku tetanických kŕčov. Hypokapnia vedie k zúženiu mozgových ciev so vznikom bolestí hlavy, závratmi, zmätenosťoustratou vedomia.[4]

Klinický obraz[upraviť | upraviť zdroj]

U osôb s respiračnou alkalózou môže byť prítomné tachypnoe alebo hyperpnoe, bolesť v hrudi, svetloplachosť, synkopa, kóma, záchvaty, extrémna strnulosť, precitlivenosť, pálenie, ťažkosti s koncentráciou, triaška, rozmazané videnie, slabosť, parestézie, tetánia.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. DOBROTA, Dušan, a kol. Lekárska biochémia. 2. vyd. Martin : Osveta, 2016. 799 s. ISBN 978-80-8063-444-5. S. 575 – 583.
  2. a b Alkalóza [online]. https://beliana.sav.sk/heslo/alkaloza, 2016, [cit. 2023-10-24]. Dostupné online.
  3. PALMER, BIFF F. Evaluation and Treatment of Respiratory Alkalosis. [online]. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0272638612009547, 2012, [cit. 2023-11-11]. Dostupné online.
  4. LOVÁSOVÁ, EVA. Poruchy acidobázickej rovnaváhy. http://patfyz.lf.upjs.sk/bakskriptanove/K19.pdf, Neznáme, [cit. 2023-10-24].