Revolver Revue

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Revolver Revue je český štvrťročne vydávaný kultúrny časopis založený v roku 1985 pod názvom Jednou nohou. Od roku 1986 vychádza pod súčasným názvom. Pod značkou časopisu ako Edice Revolver Revue vychádzajú od roku 1988 aj knihy.

Časopis založili príslušníci mladej generácie undergroundu Viktor Karlík, Jáchym Topol a Ivan Lamper v jednom z centier disentu 80. rokov 20. storočia, v byte Němcových v Ječné ulici v Prahe. Do časopisu prispievali aj Václav Havel, Zbyněk Hejda, Vít Kremlička, Alexandr Vondra, Petr Placák, J. H. Krchovský.

V 80. rokoch sa časopis distribuoval ilegálne. Od roku 1995 (desať rokov) vychádzala v časopise Kritická příloha.

Pre časopis je typická veľmi kvalitná grafická úprava (i v jeho počiatkoch, zvlášť v porovnaní so samizdatom) a tvrdá a neúprosná kritika umeleckých diel, vrátane diel autorov z kruhov blízkych redakcii.[1] V poslednom čase sa Revolver Revue zameriava na monotematické bloky, podobne ako Labyrint revue.

V súčasnosti časopis vydáva Společnost pro Revolver Revue, redakciu tvoria Terezie Pokorná (šéfredaktorka), Viktor Karlík a Marek Vajchr.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. VITVAR, Jan H.: Rtuťovitá dáma. Respekt 8/2010, 22. februára 2010: s. 52–53. Dostupné online len v platenej časti webu

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Revolver Revue na českej Wikipédii.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]