Robert Kennedy

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Robert Francis Kennedy
americký politik, brat prezidenta USA Johna F. Kennedyho
americký politik, brat prezidenta USA Johna F. Kennedyho
Narodenie20. november 1925
Brookline, Massachusetts, USA
Úmrtie6. jún 1968 (42 rokov)
Los Angeles, Kalifornia, USA
PodpisRobert Kennedy, podpis (z wikidata)
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Robert Kennedy

Robert Francis „Bobby“ Kennedy, známy tiež ako „RFK“, (* 20. november 1925, Brookline, Massachusetts, USA – † 6. jún 1968, Los Angeles, Kalifornia, USA) bol americký politik, jeden z dvoch mladších bratov prezidenta USA Johna F. Kennedyho, ktorý ho vymenoval do svojej vlády ako ministra spravodlivosti. Robert F. Kennedy úzko spolupracoval so svojim bratom počas invázie v Zátoke svíň a Karibskej krízy. V roku 1964, rok po smrti svojho brata, bol Robert F. Kennedy zvolený do Senátu za štát New York a o štyri roky neskôr kandidoval na prezidenta. Bol na neho spáchaný atentát 5. júna 1968 krátko potom, ako na demokratických primárkách v hoteli Ambassador v Los Angeles predniesol svoj prejav.

Veľa ľudí vidí svet taký aký je a pýtajú sa: „Prečo?“. Já snívam o svete, ktorý tu ešte nikdy nebol a pýtam sa: „Prečo nie?“
– Robert F. Kennedy To Seek a Newer World, New York 1967

Vražda a neuskutočnené plány[upraviť | upraviť zdroj]

Kennedy dosiahol významné víťazstvo na ceste ku kandidatúre na prezidenta za Demokratickou stranu 4. júna 1968, keď zvíťazil v primárkach v Južnej Dakote a Kalifornii. Potom, čo prehovoril ku svojim priaznivcom 5. júna skoro ráno z balkóna v hoteli Ambassador v Los Angeles, smeroval do kuchyne, aby tam niektorých z nich pozdravil. V úzkej chodbe plnej ľudí vytiahol Sirhan Bishara Sirhan, dvadsaťštyri ročný mladík pôvodom z Palestíny, malý revolver a Kennedyho strelil do hrude. Jeden z policajtov, ktorý bol najbližšie, ho okamžite zvalil na stôl, ktorý stál hneď vedľa Sirhana a primačkol mu ruku na dosku stola. Než ho však úplne spacifikoval, útočník stačil ešte niekoľkokrát stlačil spúšť a vystrelil do davu, ktorý Kennedyho obklopoval. Bolo tak zranených niekoľko ďalších ľudí, z toho niektorí ťažko. V tomto prípade vznikajú obdobné teórie ako v prípade JFK, že za vraždou stojí CIA (v prípade JFK kvôli jeho prejavu z roku 1961 o "tajných spolkoch" – napr. slobodomurári, mimo iného napr. George Bush st., ktorý v tú dobu bol agentom CIA a nachádzal sa v deň vraždy JFK v Dallase). Bobby Kennedy bol ihneď prevezený privolanou sanitkou do nemocnice, ale už sa neprebral z bezvedomia a zomrel následujúce ráno vo veku 42 rokov. Zomrel muž, ktorý vystupoval proti rasovej diskriminácii, presadzoval zmluvu o nešírení jadrových zbraní, navrhol koncept novej politiky voči Latinskej Amerike a poukazoval na nemorálnosť a nezmyselnosť vietnamskej vojny. Robert Kennedy je pochovaný na Arlingtonskom národnom cintoríne vo Washingtone.

Rodinný život[upraviť | upraviť zdroj]

Robert Kennedy bol od roku 1950 ženatý s Ethel, rod. Skakelovou, (* 1928). Mali spolu 11 detí (posledné sa narodilo ako pohrobok).

Knižné publikácie, ktoré napísal RFK[upraviť | upraviť zdroj]

  • „The Enemy Within“, Boston 1960.
  • „To Seek a Newer World“, New York 1967.
  • „Thirteen Days: A Memoir of the Cuban Missile Crisis“, New York 1969.

Literatúra o RFK[upraviť | upraviť zdroj]

  • Evan, Thomas: „Robert Kennedy: His Life“, Boston 2002.
  • Schlesinger, Arthur M.Jr.: „Robert Kennedy and His Times“, Boston 2002.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]