Ronald Erwin McNair

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Ronald Erwin McNair
Astronaut NASA
Ronald Erwin McNair
Št. príslušnosťUSA
Stavzosnulý
Narodenie21. október 1950
Lake City, Južná Karolína, USA
Úmrtie28. január 1986 (35 rokov)
nad Floridou
Predchádzajúce zamestnaniefyzik
Čas vo vesmíre7 dní 23 hodín 15 minút
Kozmonaut od1978 NASA
MisieSTS-41-B, STS-51-L
Znaky misií
Kozmonaut do1986

Ronald Erwin McNair (* 21. október 1950, Lake City, Južná Karolína, USA – † 28. január 1986, nad Floridou) bol americký kozmonaut z tragického letu s raketoplánom Challenger.

Život[upraviť | upraviť zdroj]

Mladosť a výcvik[upraviť | upraviť zdroj]

Po základnej a strednej škole absolvoval vysokú školu (North Carolina A&T State College) v roku 1971 a získal titul inžiniera fyziky. Na škole bol okrem iného aj vedúcim miestneho futbalového klubu a bol nositeľom čierneho pásu v karate. Na technologickom inštitúte v Massachusetts (Massachusetts Institute of Technology) v roku 1977 obhájil doktorát fyzikálnych vied. Stal sa členom technického personálu Optical Physics Department, výskumného laboratória Houghes Research v Malibu v Kalifornii. Oženil sa s Cheryl B. Mooreovou z Brooklynu v New Yorku a mali spolu dve deti. Do tímu kozmonautov bol prijatý v januári 1978 ako astronaut špecialista, druhý černoch medzi astronautmi NASA.

Lety do vesmíru[upraviť | upraviť zdroj]

Po prvýkrát letel vo februári 1984 v misii STS-41-B. Na palube Challengeru bola táto posádka: Vance Brand, Robert Gibson, Bruce McCandless, Ronald McNair a Robert Stewart. Po dosiahnutí stanovenej obežnej dráhy vypustili družice Westar 6 a Palapa B-2, obe však nedosiahli stanovené dráhy, nepodarilo sa ani spojazdniť cvičnú balónovú družicu. Úspešne vyskúšali let nepripútaného kozmonauta mimo raketoplán na manévrovacej jednotke Manned Maneuvering Unit. Po sedemdennom lete pristáli tam, odkiaľ odštartovali, na myse Canaveral. Doktor Ronald Mc Nair sa týmto nie príliš vydareným letom stal 134. kozmonautom Zeme.

Druhý let skončil 73 sekúnd po štarte z Floridy výbuchom raketoplánu Challenger. Celá posádka v zložení Francis Scobee, Michael Smith, Judith Resniková, Ellison Onizuka, Ronald McNair, Gregory Jarvis a Sharon McAuliffeová zahynula. Bola to tragická misia STS-51-L.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]