Scary Movie (séria)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Scary Movie je americká hororová komediálna filmová séria, ktorá obsahuje päť parodických filmov zameraných najmä na paródie hororových filmov. Filmy spoločne zarobili takmer 900 miliónov dolárov po celom svete. Herečky Anna Faris a Regina Hall, sa objavujú vo všetkých častiach okrem piateho filmu.

Sériu vytvorili Keenen Ivory Wayans, Shawn Wayans a Marlon Wayans, ktorí napísali a režírovali prvé dva diely, pričom v posledných dvoch aj účinkovali. Filmy boli produkované spoločnosťou Dimension Films a distribuované prostredníctvom spoločností Miramax Films (1–3) a The Weinstein Company (4–5).

Filmy zo série[upraviť | upraviť zdroj]

Scary Movie 1 je prvý film série, natočený v roku 2000. Bol to najlepšie zarábajúci film série s 278 019 771 dolármi po celom svete. Prvá časť, paroduje niekoľkých filmov a televíznych relácií, s primárnym zameraním na Vreskot a Viem, čo ste robili minulé leto.

V hlavných úlohách sa predstavili:: Anna Faris, Regina Hall, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Jon Abrahams, Shannon Elizabeth, Cheri Oteri, Dave Sheridan, Lochlyn Munro, Kurt Fuller a Carmen Electra.

Scary Movie 2 je druhým filmom série, natočený v roku 2001. Celosvetovo zarobil 141 220 678 dolárov. Jedná sa o posledný diel, v ktorom figurovali súrodencov Wayansoví.

Film paroduje filmy ako Exorcista, Legenda pekelného domu, Charlieho anjeli, The Shining, Hannibal, Rocky, Muž bež tieňa a Pod povrchom.

V hlavných úlohách sa predstavili:: Anna Faris, Regina Hall, Shawn Wayans, Marlon Wayans, Tim Curry, David Cross, Tori Spelling, Chris Elliott, Christopher Masterson, Kathleen Robertson.

Scary Movie 3 je tretím filmom série, natočený v roku 2003. Film celosvetovo zarobil 220 673 217 dolárov a ide o druhý najúspešnejší film zo série. Dej filmu je paródiou na filmy ako Kruh, 8. míľa, Matrix, Bláznivá strela 1, Bláznivá strela 2 a Pripútajte sa, prosím. Paroduje aj viaceré známe osobnosti, ako napríklad Michaela Jacksona. Jedná sa o prvý film zo série, v ktorom vôbec nespolupracovali bratia Wayansovcovi.

V hlavných úlohách sa predstavi:i: Anna Faris, Regina Hall, Charlie Sheen, Anthony Anderson, Kevin Hart, Denise Richards, Simon Rex, Leslie Nielsen, Eddie Griffin a Queen Latifah.

Scary Movie 4 je štvrtým filmom série, natočeným v roku 2006. Film celosvetovo zarobil 178 049 620 dolárov, čo z neho robí tretí najlepší film série. Film paroduje filmy ako Vojna svetov, Saw, Nenávisť a Osada. Zároveň, sa jedná o posledný film v sérii, v ktorom sa objavili niektorý z pôvodných členov hereckého obsadenia.

V hlavných úlohách sa predstavili: Anna Faris, Regina Hall, Anthony Anderson, Simon Rex, Christ Elliott, Bill Pullman, Carmen Electra, Leslie Nielsen, Craig Bierko a Charlie Sheen.

Scary Movie 5 je piaty film série, natočený v roku 2013. Je to jediný film zo série, v ktorom nie sú Anna Faris a Regina Hall. Film celosvetovo zarobil 72 992 798 dolárov, čím je najmenej úspešný z celej filmovej série.

V hlavných úlohách sa predstavili: Ashley Tisdale, Simon Rex, Kate Walsh, Heather Locklear, Molly Shannon, Charlie Sheen, Terry Crews, Sarah Hyland, Erica Ash, Lidia Porto a Lindsay Lohan.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Scary Movie (film series) na anglickej Wikipédii.