Sencor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Sencor
Sencor
Založená1969 v Japonsku
PriemyselDomáce spotrebiče
Produkciamalá biela technika, čierna technika, tablety, mobilné telefóny, káble, kalkulačky, vysielačky, autorádiá, ladičky a metronómy
Webwww.sencor.sk

Sencor je značka spotrebnej elektroniky. Vznikla v roku 1969 v Japonsku a postupne si získala prestížne postavenie predovšetkým v oblasti audio techniky. Od začiatku 90. rokov, kedy sa stal Sencor značkou európskou, sa jej sortiment značne rozšíril. Názov vznikol spojením japonského slova "sen" - 1000, a latinského slova "cor" - srdce.[1]

Zrod značky[upraviť | upraviť zdroj]

Japonsko po 2. svetovej vojne riešilo otázku, ako naštartovať vojnou zdevastovanú ekonomiku. Jednou z ciest sa ukázal štátom mohutne podporovaný nákup know-how z USA a Európy, do ktorého Japonci investovali viac ako miliardu dolárov. K predvojnovým firmám (Panasonic, Hitachi, Sharp) začali sa pridávať nové - Sony, Akai, Sanyo, Aiwa a v roku 1969 tiež Sencor. A práve koniec šesťdesiatych rokov znamenal zásadný zvrat pre Japonsko a jeho elektronické firmy. Dovezené technológie prestali stačiť, dostavil sa útlm a cieľom sa stal vlastný vývoj a výskum, objavenie nových technológií a produktov.

70. roky - expanzia[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch sedemdesiatych svetom zmietala ropná kríza, ale japonské elektronické firmy stúpali strmo nahor. Sencor bol jednou z nich. Jeho hlavnou devízou bola kvalita, dizajn a finančná dostupnosť. Značka začala exportovať do Ázie a Európy a postupne svoje trhy rozširovala na všetkých päť kontinentov. Kazetové magnetofóny a autorádia Sencor sa stali hitom najprv vo Veľkej Británii a čoskoro aj v celej Európe. Najväčším vývojovým triumfom Sencor bol vôbec prvý a v mnohom prelomový viacstopový stereo magnetofón uvedený na trh už v roku 1972.[2] Ďalšie technológie firmy boli funkcia "reverse" na kazetových magnetofónov, dvojitý kazetový magnetofón schopný nahrávať, alebo Mobile Hi-Fi - jeden z prvých prenosných Hi-Fi systémov vybavený systémom Dolby NR pre redukciu šumu pri nahrávaní. V Európe predstavil Sencor úplnú novinku - autorádiá s kazetovým prehrávačom.

90. roky a presun do Európy[upraviť | upraviť zdroj]

V deväťdesiatych rokoch sa Sencor stal európskou firmou. Je riadený z Európy, svoje produkty vyrába v Ázii aj v európskych krajinách. Dochádza k úprave loga, firma sa však stále hlási k tomu najlepšiemu z tradícií japonského technologického zázraku a dôsledne rozvíja všetky zámery zakladateľov značky.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

V súčasnosti značku zastupuje spoločnosť FAST ČR a zameriava sa predovšetkým na čiernu techniku v oblasti low-end. Spoločnosť nemá vlastné továrne a zhotovenie výrobkov si objednáva u svojich partnerov v Číne. Opravy zaisťuje centrála spoločnosti FAST v Říčanoch pri Prahe.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Brand Sencor - THE SENCOR STORY [online]. [Cit. 2014-03-31]. Dostupné online. Archivované 2014-03-26 z originálu.
  2. SENCOR na Mall.cz

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]