Severoírske združenie pre občianske práva

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Severoírske združenie pre občianske práva (angl. Northern Ireland Civil Rights Association, ír. Cumann Chearta Sibhialta Thuaisceart Éireann, skr. NICRA) bola organizácia, ktorá bojovala za občianske práva katolíckej menšiny v Severnom Írsku koncom 60-tych rokov a začiatkom 70-tych rokov. Vznikla v Belfaste 9. apríla 1967. Zrod organizácie leží v stretnutí spolku Wolfe Toneho, ktorého sa zúčastnil aj náčelník štábu IRA Cathal Goulding v meste Maghera v auguste 1966.

Štyri roky predtým, v roku 1962 IRA zastavila svoje vojenské operácie po neúspechu jej Pohraničnej kampane. Dúfali, že cez rodiace sa hnutie za občianske práva v Severnom Írsku, ktoré začala v rokoch 1963 – 1964 Bezdomovecká občianska liga a Kampaň za sociálnu justíciu, by mohla vzniknúť kampaň občianskych nepokojov, ktoré by pomohli zosadiť unionistisckú vládu v Belfaste.

Počas formovania, členstvo NICRA sa rozšírilo tak aby unionisti, komunisti, socialisti spolu s republikánmi tvorili 5 z 13 členov výkonného výboru NICRA. Vplyv Írskej republikánskej armády na NICRA v neskorších rokoch vzrástol len význam združenia klesal ako násilie v Severnom Írsku vzrástlo od konca roku 1969 do roku 1972 kedy NICRA ukončilo svoju činnosť.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Northern Ireland Civil Rights Association na anglickej Wikipédii.