Skeet

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skeet:schéma strelnice

Skeet je rekreačno-súťažná športová strelecká disciplína zameraná na presnosť. Slovo skeet je odvodené zo škandinávskeho slova pre streľbu.

Cieľom je zasiahnutie ľahko trieštivých hlinených alebo asfaltových „holubov“ s veľkosťou 110 mm (±1 mm) × 25,5 mm (±0,5 mm) zo stanovíšť pod rôznymi uhlami. Terče sú vrhané z dvoch veží – vysokej a nízkej – stálym smerom a konštantnou počiatočnou rýchlosťou. Vrhacie veže stoja na protiľahlých bodoch polkružnice s polomerom 19 m, na ktorej je 8 stanovíšť, z ktorých strelec plní v rámci jednej streleckej položky, čo je 25 terčov, zadané úlohy (zásah striel v rôznom poradí).

Na streľbu sa v medzinárodných športových stretnutiach používajú dvojhlavňové brokovnice. Na každý terč je možné vystreliť iba raz, a na rozdiel od disciplíny "streľba na trap" musí strelec držať zbraň opretú v polovici trupu v tzv. loveckom postoji a na rameno ju pokladá až pri zbadaní terča.

Od roku 1968 je skeet športovou disciplínou v rámci Olympijských hier a v roku 2000 ju rozdelili na mužskú a ženskú kategóriu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Skeet