Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku
Základné informácie
Krátky názovSSPA
Vznik30. júl 2015
Typmimovládna organizácia
Právne postavenieobčianske združenie
MiestoKuzmányho 1
974 01 Banská Bystrica
Slovensko
Ďalšie informácie
Webstránkavesmirnapolitika.sk

Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku (SSPA) je mimovládna organizácia, ktorá sa zaoberá bezpečnostnými, medzinárodno-právnymi a ekonomickými aspektami využívania kozmického priestoru. Je jediným a zároveň plne profesionálnym think tankom v oblasti vesmírnej politiky na Slovensku. Hlavným poslaním SSPA je vytvárať priestor pre verejnú diskusiu o otázkach využívania kozmického priestoru, ktoré majú zásadný vplyv na spoločenské, ekonomické, vedecko-výskumné a zahranično-politické záujmy Slovenskej republiky.[1][2] SSPA sídli na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Tím SSPA zahŕňa odborníkov na bezpečnostné a medzinárodnoprávne aspekty využívania vesmíru s bohatými skúsenosťami v publikačnej činnosti v odborných a vedeckých periodikách,[3] ako aj v prednášateľskej činnosti na medzinárodných konferenciách a kongresoch. Členovia SSPA absolvovali prestížne pracovné pobyty a stáže vo viacerých významných inštitúciách, vrátane Európskej vesmírnej agentúry (ESA), Národného úradu USA pre letectvo a vesmír (NASA), Európskeho inštitútu pre vesmírnu politiku (ESPI), Európskeho centra pre vesmírne právo (ECSL), Európskej komisie a Úradu OSN pre vesmírne záležitosti (UNOOSA). SSPA je národným koordinátorom pre medzinárodnú organizáciu Space Generation Advisory Council,[4] národným kontaktným bodom pre ECSL[5] a členom regionálnej siete think tankov v rámci projektu IRSEC Hub.[6]

SSPA vydáva vlastnú odbornú publikáciu SSPA Reporty, ktorá vychádza pod medzinárodným štandardným publikačným číslom ISSN 2585-755X.[7]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku (SSPA) – Providing Expert Advice to Slovak Space Community [online]. www.vesmirnapolitika.sk, [cit. 2017-07-19]. Dostupné online.
  2. Slovenská vesmírna politika je (zatiaľ) vo hviezdach | Zahraničná politika [online]. zahranicnapolitika.dennikn.sk, [cit. 2017-07-19]. Dostupné online.
  3. Publikácie – Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku (SSPA) [online]. www.vesmirnapolitika.sk, [cit. 2017-07-19]. Dostupné online.
  4. YEH, Jack. Slovakia [online]. spacegeneration.org, [cit. 2017-07-19]. Dostupné online. Archivované 2017-06-10 z originálu. (po anglicky)
  5. ESA. Slovakia. European Space Agency. Dostupné online [cit. 2017-07-19]. (po anglicky)
  6. Partners | IRSEC-HUB [online]. www.irsec-hub.org, [cit. 2017-07-19]. Dostupné online. (po anglicky)
  7. Slovenská spoločnosť pre vesmírnu politiku (SSPA) – SSPA Reporty [online]. www.vesmirnapolitika.sk, [cit. 2017-07-27]. Dostupné online.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]