Splatoon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Splatoon

Logo hry
Základné informácie
VydavateľNintendo
NávrhŠintaro Sato
SériaSplatoon
Dátum vydaniaJaponsko 28. máj 2015
USA 29. máj 2015
Európa 29. máj 2015
Austrália 30. máj 2015
ŽánerThird-person shooter
MódSingleplayer, multiplayer
PlatformaWii U
Ďalšie odkazy
Web stránka hryhttps://www.nintendo.co.uk/Games/Wii-U/Splatoon-892510.html

Pozri aj Videoherný portál

Splatoon je akčná third-person shooter videohra z roku 2015, vyrobená spoločnosťou Nintendo pre ich konzolu Wii U. Hra sa zameriava na súboje antropomorfických kalmarov zvaných Inklings, ktoré po sebe strieľajú farebný atrament zo zbraní vyzerajúcich ako vodné pištole, štetce, alebo dáždniky.

Tejto hry sa predalo vyše 4,9 miliónov kusov, čo ju robí jednou z najpredávanejších hier celej platformy.[1] Hra je kompatibilná s Amiibo figúrkami, ktoré odomykajú nové úrovne, minihry a vybavenie pre postavy hráča.

V roku 2017 vyšlo pokračovanie s názvom Splatoon 2, ktoré bolo vydané pre konzolu Nintendo Switch.

Gameplay[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavnými postavami hry sú Inklings, mladé kalmary žijúce pre módu, hudbu, a atramentové prestrelky. Dokážu meniť svoju formu z humanoidnej na cephalopodnú, v ktorej síce nemôžu používať svoje zbrane, ale môžu rýchlo plávať v atramente svojho tímu. Bežné zápasy vyhráva ten tím, ktorý svojou farbou pokryl väčšiu plochu hernej arény.

Vývoj[upraviť | upraviť zdroj]

Vývoj hry začal technickou demo verziou vyrobenou Šintarom Satom, vedúcim celého projektu. V tejto demo verzii boli namiesto postáv použité jednoduché bloky, žartovne opísané ako kocky tofu, a potom tím skúšal viacero rôznych dizajnov postáv, kým sa nakoniec nerozhodli pre kalmary.[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. IR Information : Sales Data - Top Selling Title Sales Units - Wii U Software [online]. nintendo.co.jp, 2019-09, [cit. 2019-12-02]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Iwata Asks: Splatoon [online]. Nintendo, [cit. 2019-12-02]. Dostupné online. (po anglicky)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]