Sval

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zväzky svalových vláken priečne pruhovanej svaloviny, pohľad v 3 rôznych mierkach

Sval je zreteľne ohraničený útvar svalového tkaniva. Je to pohybový orgán živočíchov, vrátane človeka.

Jeho najpodstatnejšou zložkou sú svalové bunky, ktoré majú schopnosť sťahu - kontrakcie a uvoľnenia - relaxácie.

Rozoznávame 3 druhy svalov:

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Tri typy svalového tkaniva: hore - priečne pruhovaný sval; v strede - hladký sval; dole - srdcový sval

Svaly vykonávajú pohyb. Okrem vedomých pohybov, ktoré zabezpečujú priečne pruhované svaly, sú zodpovedné i za pohyby nevedomé, resp. automatizované (napr. zmeny veľkosti zreničky, tlkot srdca, prehĺtanie a dýchanie). Pracujú ťahom a skladajú sa z buniek - myocytov, ktoré sa môžu sťahovať, čiže skracovať. Sťahy vyžadujú chemickú energiu v podobe ATP a na jej tvorbu a uvoľňovanie je potrebné nepretržité zásobovanie svalov živinami a kyslíkom. Organizmus tieto procesy aktívne reguluje: napríklad pri namáhavom cvičení bije srdce rýchlejšie a zvyšuje sa prietok krvi.

Kostrové, priečne pruhované svaly sa pripájajú ku kostiam pevnými nepružnými šľachami. Tieto svaly sú ovládané vôľou. Keď dostanú signál z centrálnej nervovej sústavy, skrátia sa a ťahajú kosti, ku ktorým sú pripevnené. Ostatné typy svalov (priečne pruhovaný sval srdca a hladké svaly) pracujú automaticky. Sú vôľou neovládateľné a nachádzajú sa v tráviacom trakte, močovom mechúre, stenách ciev, maternici a v ďalších častiach tela.

V tele sa nachádza približne 640 kostrových svalov. Najmohutnejší je najväčší sedací sval (musculus gluteus maximus). Najmenší je strmienkový sval v uchu, ktorý meria len asi 1 mm.

Svalové bunky alebo vlákna, ktoré tvoria veľkú väčšinu objemu každého svalu, sú vysoko špecializované. Sú veľmi dlhé (až 30 cm) a tenké. Keď sú podráždené prostredníctvom nervového vzruchu, dokážu sa skrátiť až na tretinu svojej dĺžky. Vláknu dáva priečne pruhovaný vzhľad usporiadanie myofibríl - aparátu, ktorý je podstatou jeho funkcie. Svalové vlákna sú usporiadané do zväzkov. Zväzky svalových vlákien tvoria sval. Jeden sval sa môže skladať aj z vyše 2000 vlákien.

Funkcia svalov[upraviť | upraviť zdroj]

Dlhé kosti rúk a nôh sú ako mechanické páky tela. Pohyb umožňujú ich spoje, čiže kĺby, ako napríklad rameno, lakeť, bedrá a koleno. Keď sa sval, napríklad dvojhlavý sval (biceps) hornej časti paže, stiahne, pritiahne kosti predlaktia k lakťovému kĺbu. Biceps sa môže skrátiť len o pár centimetrov, ale pretože má úpon blízko lakťa, pritiahne kosti predlaktia tak, že ruka opíše veľký oblúk. V technických odboroch sa hovorí, že ide o úsporu sily, ktorá tento dodatočný pohyb umožňuje.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Ľudské telo - ako to funguje - fakty a zaujímavosti, ISBN 978–80-8089-712-3 (funkcia svalov)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikicitátoch Wikicitáty ponúkajú citáty od alebo o Sval
  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Sval