Taeke Taekema

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Taeke Taekema

pozemný hokejista
Celé meno Taeke Wiebe Doekes Taekema
Narodenie 14. január 1980 (44 rokov),
Leiderdorp, Holandsko
Pozícia obranca
Tím Amsterdam HBC
Aktívna činnosť súčasnosť
Olympijské striebro
Olympijské striebro

Taeke Taekema celým menom Taeke Wiebe Doekes Taekema (* 14. január 1980, Leiderdorp) je súčasný holandský pozemný hokejista hrajúci na pozícii obrancu. Momentálne je hráčom klubu Amsterdam HBC.

Reprezentácia Holandska[upraviť | upraviť zdroj]

Taekema debutoval v holandskej reprezentácii vo veku 20 rokov dňa 28. januára 2000 v zápase proti Egyptu. Svoju krajinu reprezentoval aj na Letných olympijských hrách 2004 v Aténach, kde holandské národne mužstvo skončilo na druhom mieste po finálovej prehre proti Austrálii 1 : 2 po predĺžení. Na tomto turnaji strelil sedem gólov. Na nasledujúcich Letných olympijských hrách v roku 2008 v Pekingu strelil jedenásť gólov, pričom Holandsko skončilo na štvrtom mieste. V semifinálovom zápase proti Nemecku nepremenil v rozstrele šiesty pokus, vďaka čomu Holandsko zápas prehralo a nepostúpilo do finále.

Počas Majstrovstiev Európy 2007 strelil 16 gólov, pričom v semifinále proti Belgicku, ktorý Holandsko vyhralo 7 : 2, strelil šesť gólov. Na pamiatku tohto výkonu vyrobila firma Adidas limitovanú edíciu hokejky TT10, ktorá obsahuje jeho iniciály (TT) a číslo dresu (10).

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]