Tance z Galanty

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tance z Galanty (maď. Galántai táncok) je orchestrálna suita Zoltána Kodálya z roku 1933.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Skladba vznikla na objednávku k 80. výročiu Budapeštianskej filharmónie. Vychádza z ľudovej hudby z Galanty, kde Kodály niekoľko rokov žil.[1] Skladateľ poznamenal: „V tom čase existovala známa cigánska kapela... Tá bola prvým „orchestrálnym“ zvukom, ktorý sa mi dostal do uší za mladi... Vo Viedni vyšlo okolo 1800 kníh maďarských tancov, z ktorých jedna obsahovala hudbu „od rôznych Cigánov z Galanty“... prevzal som hlavné námety z týchto starých publikácií.“[2]

Väčšina použitých skladieb bola vo verbunkovom štýle (verbovačka) – pôvodne hraná ako vojenská regrútska hudba, ktorá sa však vžila do maďarskej ľudovej tradície na začiatku 19. storočia.[2] Kodály videl skladbu ako pokračovanie jeho klavírnej suity z roku 1927 (orchestrálne prevedenie 1930) Tance z Marosszéku (maď. Marosszéki táncok).

Hudba[upraviť | upraviť zdroj]

Tance z Galanty sú rozdelené do piatich sekcií, ktoré spolu trvajú približne 16 minút. Partitúra je pre dve flauty, pikolu, dva hoboje, dva klarinety v A, dva fagoty, štyri rohy, dve trúbky, tympany, triangel, zvonkohru, malý bubon a sláčikový orchester. Zvlášť výrazný je klarinet, ktorý predstavuje tradičné tárogató (druh jednojazýčkového nástroja).

Skladba pripomína štruktúru tradičnej hudby verbunk: Začína pomalým úvodom prechádzajúcim do klarinetového sóla a časti andante maestoso, po ktorej nasledujú štyri rýchle tanečné sekcie. Rýchlejšie sekcie majú charakteristický synkopický rytmus.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Mesto Galanta - Kodály Zoltán [online]. Mesto Galanta, [cit. 2023-08-12]. Dostupné online.
  2. a b KĽUČÁROVÁ, Dana. Verbunk [online]. Centrum pre tradičnú ľudovú kultúru, [cit. 2023-08-12]. Dostupné online.