The Street

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
The Street
The Street

Autor Howard Phillips Lovecraft
Pôvodný jazyk angličtina
Krajina vydania USA
Dátum 1. vydania originálu december 1920 v amatérskom časopise Wolverine
Literárny druh krátka poviedka
Literárny žáner horor
Slovenské vydania knihy

The Street (v preklade Ulica, česky vyšlo ako Ulice) je poviedka amerického spisovateľa sci-fi a hororu Howarda P. Lovecrafta. Napísal ju koncom roka 1919 a prvýkrát bola publikovaná o rok neskôr v decembrovom čísle amatérskeho časopisu Wolverine.

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Príbeh popisuje históriu bezmennej ulice mesta v Novom Anglicku (z korešpondencie HPL sa pravdepodobne jednalo o Boston), od jej úplných začiatkov až do obdobia tesne po 1. svetovej vojne. Dáva jej dušu, vznešenosť a pocit hrdosti; autor k nej pristupuje ako k živej bytosti.

Poviedka sleduje jej premenu od vyšliapanej cestičky k prameňom, cez jednoduchú ulicu lemovanú zrubmi a neskôr jednoduchými no peknými domami z dreva a tehál, v ktorých bývali vznešení a vzdelaní ľudia. Ulica lemovaná stromami sa postupne mení, prichádza priemyselná revolúcia a s ňou i postupný úpadok: pôvodné domy chátrajú a sú spolu so záhradami nahradené ohavnými budovami, stromy vymierajú, ulica je špinavá a pohybujú sa po nej ľudia s tmavšou farbou kože, hovoriaci neznámou rečou.
Po prvej svetovej vojne a Októbrovej revolúcii sa Ulica stala domovom skupiny ruských emigrantov; medzi nimi sa „hŕstka vierolomných a zlých mužov spikla, aby Západnej zemi zasadili smrteľnú ranu a po jej zrútení sa chopili moci rovnako, ako to urobili úkladní vrahovia v onej nešťastnej, mrazivej zemi, odkiaľ väčšina z nich kedysi prišla.“ Títo vodcovia tlupy teroristov sa chystali na Deň nezávislosti vyvolať krvavú revoltu, ktorej cieľom bolo „zahubiť Ameriku a jej ušľachtilé staré tradície.“

Keď nadišiel čas revolty a sprisahanci sa zhromaždili v domoch Ulice, došlo náhle k niečomu nečakanému; pravdepodobne oslabené zubom času náhle všetky domy v nej spadli a vzbúrencov pochovali. Z trosiek sa nepodarilo dostať nikoho živého. Niektorí prizerajúci však spomínali na podivný úkaz, kedy sa pred východom slnka nad troskami na krátku chvíľu objavil prízrak Ulice v časoch jej najväčšej slávy...

Inšpirácia[upraviť | upraviť zdroj]

Lovecrafta k napísaniu poviedky inšpiroval štrajk bostonskej polície v septembri a októbri 1919. Uviedol to v liste Frankovi Belknap Longovi:

Tento pokus inšpiroval minuloročný štrajk Bostonskej polície - jeho rozsah a význam mnou otriasli. Minulú jeseň bol na Boston bez modrokabátnikov ponuro pôsobivý pohľad, rovnako ako na národnú gardu vyzbrojenú mušketami a patrolujúcou jeho ulicami; akoby prebiehala nejaká vojenská okupácia. Chodili vo dvojiciach, s výrazom rozhodnosti a oblečení v khaki, akoby symboly budúceho konfliktu civilizácie s prízrakmi nepokojov a bolševizmu.[1]

Terorizmus bol takisto reálny; v podobe série balíčkových bômb v roku 1914,[2] dvoch "kampaní" listových bômb v roku 1919[3] a bombového útoku na Wall Street v roku 1920.[4]

Anti-imigračné vyznenie poviedky odrážajú niektoré rané Lovecraftove básne, ako napríklad "New England Fallen" a "On a New-England Village Seen by Moonlight".[5]

Pravdivé i nepravdivé správy o anarchii počas revolúcie v Nemecku a Rusku a príbeh anarchistu Petra Piatkova Lovecrafta ohľadne námetu poviedky tiež nepochybne ovplyvnili.

Reakcia[upraviť | upraviť zdroj]

An H. P. Lovecraft Encyclopedia opisuje túto poviedku ako „očividne rasistickú“.[6] Podobne sa vyjadruje i Daniel Harms, autor The Encyclopedia Cthulhiana: „Ak by ku mne niekto pristúpil a povedal, 'Hej, Daniel, myslím si, že H. P. Lovecraft bol rozvláčny, nadmerne sentimentálny a predpojatý fanatik, ktorého poviedky nedávali veľký zmysel,' toto by bola posledná poviedka, ktorú by som mu predložil, aby som ho presvedčil o opaku.“[7]

Poznámky a referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  • S. T. Joshi a David Schultz, An H. P. Lovecraft Encyclopedia
  1. H. P. Lovecraft, list Frankovi Belknap Longovi, 11. november 1920; citovaný v Joshim a Schultzovi, str. 254.
  2. KEARNS, Trevor Conan; WEBER, Jennifer L.. Key Concepts in American History: Terrorism. [s.l.] : Chelsea House, 2010. S. 67. (po anglicky)
  3. MCCORMICK, Charles Howard. Hopeless Cases: the hunt for the red scare terrorist bombers. [s.l.] : University Press of America, 2005. (po anglicky)
  4. GAGE, Beverly. The day Wall Street exploded: a story of America in its first age of terror. [s.l.] : Oxford University Press, 2010. (po anglicky)
  5. Joshi a Schultz, str. 254-255.
  6. Joshi a Schultz, str. 254.
  7. Daniel Harms, "The Street", The Shadow Over Usenet.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Wikizdrojoch Wikizdroje ponúkajú pôvodné diela od alebo o The Street

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku The Street (short story) na anglickej Wikipédii.
  • LOVECRAFT, Howard Phillips. Hrobka. Praha : nakladatelství Plus, 2010, 1. české vydanie. ISBN 978-80-259-0051-2. Kapitola Ulice, s. 104-111. (česky)