Tlačová správa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Tlačová správa (iné názvy: PR správa, vyhlásenie pre médiá) je písaný alebo nahraný komunikačný prostriedok určený pre novinárov za učelom oznámenia informácie s hodnotou pre médiá. Obvykle sa posielajú poštou, faxom alebo e-mailom vybraným novinárom v novinách, časopisoch, rozhlasových a televíznych staniciach. Na distribúciu tlačových správ sa použivajú aj spravodajské agentúry.

Používanie tlačových správ je bežné v oblasti vzťahov k verejnosti (public relations), ktorých cieľom je získať priaznivú pozornosť médií ku klientovi PR agentúry a/alebo publicitu pre produkty alebo podujatia tohto klienta. Tlačová správa poskytuje novinárom základ, na ktorom môžu postaviť svoj článok. Tlačové správy môžu oznámiť napríklad: plánované podujatia, zmeny v manažmente, ocenenia, nové produkty a služby, finančné výsledky, atď.

Tlačová správa sa odlišuje od novinového článku. Novinový článok je kompilácia faktov spracovaných novinárom a uverejnená v médiách, kým tlačová správa je vytvorená, aby novinárov povzbudila k napísaniu článkov o danej téme. Tlačová správa je vo všeobecnosti ovplyvnená cieľmi autora.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Slovenské portály tlačových správ[upraviť | upraviť zdroj]