Trpaslík (severská mytológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Trpaslíci

Trpaslíci (po staroangl. dwarrow) sú čarovné bytosti pochádzajúce z germánskej mytológie. Najčastejšie však vyskytujúce sa v Nórskych legendách.

Vzhľad[upraviť | upraviť zdroj]

Trpaslíci sú vždy spomínaní ako bytosti malého vzrastu. V maximálnej výške 1,50 m. Nechávajú si narásť dlhé brady a majú tendenciu priberať. Sú veľmi ťažkí a silní.

Schopnosti[upraviť | upraviť zdroj]

Trpaslíci sú veľmi odolnou a vytrvalou rasou. Milujú prírodu, no najviac tú neživú. Žijú predovšetkým v horách pokrytých snehom a domy si robia v skalných stenách. Vyžívajú sa v hľadaní drahých kameňov, všemožnom kopaní a baníctve. Stavajú rozsiahle podzemné sály, plné zlata, striebra a kovov či drahých kameňov. Sú dobrými bojovníkmi a vo väčšine legiend im za zbrane slúžia sekery a kladivá.

Súčasnosť[upraviť | upraviť zdroj]

Už od začiatku minulého storočia sa v záhradách začali objavovať malé sošky usmiatych mužíčkov definované ako záhradní trpaslíci . Majú však pramálo spoločné s legendárnymi baníkmi, kováčmi či bojovníkmi z nórskych mýtov . V polovici minulého storočia sa však začali čoraz častejšie vyskytovať aj vo fantasy literatúre. John Ronald Reuel Tolkien a jeho sága Pán prsteňov či knihy Hobit a Silmarillion začali éru, v ktorej boli trpaslíci súčasťou každej dobrej fantasy knihy.

Bibliografia[upraviť | upraviť zdroj]