Východná Slavónia, Baranja a Západný Srem

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Východná Slavónia, Baranja a Západný Srem
Источна Славонија, Барања и Западни Срем
 Republika Srbská Krajina 1995 – 1998 Chorvátsko 
Vlajka štátu
vlajka
Štátny znak
znak
Geografia
Mapa štátu
Rozloha
2600 km²
Obyvateľstvo
Štátny útvar
Vznik
august 1995
Zánik
15. január 1998
Predchádzajúce štáty:
Republika Srbská Krajina Republika Srbská Krajina
Nástupnícke štáty:
Chorvátsko Chorvátsko

Východná Slavónia, Baranja a Západný Srem (srbochor. Источна Славонија, Барања и Западни Срем) bola krátko existujúca srbská separatistická entita na území Chorvátska a zvyškový nástupca Republiky Srbská Krajina. Neoficiálne sa skrátene nazývala Východná Slavónia. Chorvátsko ju označovalo ako Chorvátske Podunajsko (Hrvatsko Podunavlje).

Krajinskými Srbmi väčšinovo osídlené územia východnej Slavónie, Baranje a západnej (chorvátskej) časti Sremu sa v roku 1992 pripojili k Republike Srbská Krajina, hoci s ostatnými časťami Krajiny nemali priamy pozemný styk. Keď boli začiatkom augusta 1995 počas operácie Búrka hlavné územia separatistickej Srbskej Krajiny zmetené chorvátskou armádou, znovu začlenené do Chorvátska a tamojší Srbi vyhnaní, zostala východoslavónska oblasť jediným teritóriom s rozsiahlejším srbským osídlením, posledným v rámci medzinárodne uznaných hraníc Chorvátska, v ktorej vláda v Záhrebe nemala vplyv. Chorvátske velenie najprv zvažovalo, že Východnú Slavóniu takisto "vyrieši" vojenským vpádom a následným etnickým vyčistením ako v Krajine, ale to už Spojené štáty ani západoeurópske štáty neboli ochotné tolerovať. 12. novembra 1995 sprostredkovali americký veľvyslanec P. Galbraith a osobitný vyslanec OSN T. Stoltenberg medzi zástupcami chorvátskej vlády a miestnymi Srbmi v dedine Erdut podpis dohody, ktorá určovala modus vivendi medzi oboma nepriateľskými stranami a dohodli podmienky postupného prechodu pod štátnu zvrchovanosť Chorvátska. Podľa dohody mala na celý proces dohliadať OSN.

V januári 1996 prevzala Východnú Slavóniu do svojej správy administratíva Spojených národov (misia UNTAES - United Nations Transitional Administration for Eastern Slavonia, Baranja and Western Sirmium), ktorá ju postupne stabilizovala a 15. januára 1998 odovzdala pod správu Chorvátskej republiky, ktorá obnovila suverenitu nad týmto územím.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Východní Slavonie, Baranja a Západní Srem na českej Wikipédii.