V Tower

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
V Tower
Prvenstvo
Titul Najvyššia obytná budova Česka
Predtým Rezidence Eliška (93,6 m)
Poloha
Štát Česko Česko
Mesto Praha
Ulica Milevská / Pujmanové
Technické parametre
Výška strechy 104 m
Počet podlaží 30
Cena 3 miliardy korún
Základné informácie
Architekt Radan Hubička
Využitie byty
Konštrukcia železobetón
Stav dokončený
Výstavba jún 20152018
Odkazy
Oficiálny web vtower.cz
Wikimedia Commons

V Tower (predtým známy ako City Epoque) je tridsaťposchodový a 104 metrov vysoký mrakodrap v Prahe na Pankráci. Stavba domu, ktorý bude najvyšším bytovým domom v Česku, sa začala v júni 2015. Obsahuje 130 bytov a bol dokončený v roku 2018. Návrh mrakodrapu je od českého architekta Radana Hubičky. Projekt stál tri miliardy korún. Investorom bola luxemburská skupina Aceur Investment.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne sa projekt volal City Epoque a patril skrachovanej firme ECM. Tá ho plánovala postaviť už pred ekonomickou krízou, jej nástup však plány na niekoľko rokov zmrazil. Nakoniec projekt kúpila developerská spoločnosť PSJ Invest, investorom sa stala luxemburská investičná skupina Aceur Investment a po dlhých odkladoch sa stavba začala v júni 2015. Stavba bola dokončená v roku 2018.

Fotogaléria výstavby[upraviť | upraviť zdroj]

Opis projektu[upraviť | upraviť zdroj]

V Tower sa nachádza v tesnej blízkosti pankráckych mrakodrapov City Tower a City Empiria. Mrakodrap má 130 bytov, ktoré sa nachádzajú od 5. poschodia vyššie. Ich plocha jev rozmedzí 50 až 400 metrov štvorcových a ich cena stúpa s výškou. Najluxusnejšie budú strešné byty zvané penthousy, ktoré budú mať vlastné bazény a terasy. Pre obyvateľov bytov je k dispozícii napríklad privátne fitnes a bazén, ochranu objektu, služby hotelového typu ako čistiareň a upratovanie zaistí nonstop fungujúca recepcia. Parkovanie je zabezpečené v troch podzemných podlažiach, kde sa nachádza 254 parkovacích miest. Celý vzhľad stavby má podľa slov architekta symbolizovať mužskosť a ženskosť.

Predtým bol najvyšším bytovým domom Rezidence Eliška v pražských Vysočanoch, ktorá má 25 poschodí a výšku takmer 94 metrov.

Kritika[upraviť | upraviť zdroj]

Projekt dlhodobo narážal na odpor miestnych obyvateľov. Pôvodne sa volal Epoque a patril skrachovanej firme ECM. Vtedajšie platné územné rozhodnutie súd zrušil na popud miestneho občianskeho združenia.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]