Vulkánci

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Vulkánec)

Vulkánci sú fiktívny humanoidný druh s veľmi vysokou inteligenciou. Vyskytujú sa v svete Star Trek. Obývajú planétu Vulkán. Základným rysom Vulkáncov je postava podobná človeku, ale silnejšia a emocionálne vyrovnanejšia. Spravidla podriaďujú city logike a uprednostňujú potreby väčšiny nad potrebami jednotlivca. V tele Vulkáncov, ktoré má vyššiu teplotu ako ľudské, koluje zelená krv, preto má aj ich koža zelený nádych. Sú schopní telepatie na jednoduchej úrovni.

Kultúra[upraviť | upraviť zdroj]

Vulkánske dejiny sú však do istej miery zhodné s romulánskymi, a to hlavne preto, že majú spoločných predkov, z ktorých sa vyvinuli dve rozdielne etniká. Medzi týmito spoločnými predkami bol veľký spor. Na Vulkáne zostali priaznivci Suraka a jeho učenia (logiky, vzdanie sa emócií) a ostatní odleteli z Vulkánu a založili na planéte Romulus, pomerne intgiránske Romulanské impérium. V minulosti boli Vulkánci veľmi agresívny druh. Dá sa to usúdiť z ich mytológie a z vnímania ich minulosti. S príchodom Surakovho učenia sa Vulkánci vzdali emócií a podriadili svoj život logike. Uznávajú zásadu, že „Potreby väčšiny prevažujú nad potrebami menšiny, alebo jednotlivca“.[1] Práve Vulkanci boli prvý mimozemšťania, ktorí nadviazali oficiálny kontakt s obyvateľmi Zeme.

Oproti ľuďom sú Vulkánci relatívne kultúrne vyspelejší. Objavili skôr atómovú energiu aj medzihviezdne lety. V časoch svojho staroveku boli podobní ľuďom, ale potom ich vodca Surak zaviedol na Vulkáne filozofiu sebaovládania a potlačovania emócií. Tí, ktorí s ním nesúhlasili, odleteli na planéty Romulus a Remus. Vulkánci spolu s Andoriánmi, ľudmi a Tellaritmi v roku 2161 založili Spojenú federáciu planét. Vulkánci vzbudzujú dojem, že nemajú emócie, v skutočnosti ich vedia len rapídne potlačiť.

Seriály a filmy[upraviť | upraviť zdroj]

Spock sa objavuje v pôvodnej sérii Star Trek (seriál).
Tuvok v Star Trek: Voyager.
T'Pol v Star Trek: Enterprise

Najväčší priestor Vulkáncovm venoval prvý Star Trek (seriál). Často v ňom vystupujú v sporoch s Andoriánmi a ľuďmi, lebo ich obmedzovali vo vyvíjaní nových technológii. V ostatných sériách sa Vulkánci objavovali pomenej, hrali len vedľajšie postavy.

Prvý kontakt[upraviť | upraviť zdroj]

Vulkánci ako prvý mimozemský druh, ktorý pristál na Zemi, mali veľmi dôležitú úlohu v histórii ľudstva. Vulkánci pristáli desať rokov po 3. svetovej vojne v 2063. Desať rokov po 3. svetovej vojne bola skoro celá Zem zničená. Skoro všetky väčšie mestá boli zničené a vlády štátov nefungovali. Vulkánci pomohli Zem obnoviť, za čo im bolo ľudstvo vďačné.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. film Star Trek II, Khanov hnev, čas cca 1:37:00