Star Trek (filmy a seriály)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Logo prvého seriálu

Star Trek (z angl. Hviezdne putovanie) je spoločné pomenovanie pre sedem sci-fi seriálov, trinásť filmov, desiatok kníh a počítačových hier, ktoré sa odohrávajú v sci-fi prostredí, väčšinou v 24. storočí.

Star Trek a názvy seriálov sú registrované ochranné známky CBS Corporation, dcérskej spoločnosti Paramount Pictures. Prvý seriál bol uvedený v 60. rokoch 20. storočia, jeho vysielanie bolo však ukončené pre malý divácky záujem. Neskôr produkčná spoločnosť reagovala na listy fanúšikov v tvorbe ďalších sérii.[1]

Tvorcom prvých sérii a filmov bol Gene Roddenberry (*1921 – †1991), veterán druhej sv. vojny, ktorý sa snažil ukázať optimistickú budúcnosť ľudstva. Svet Star Treku uvádza dobu, v ktorej sú prekonané choroby, chudoba, rasizmus, intolerancia, neustále vojnové konflikty a hlavnou myšlienkou ľudstva sa stáva snaha o poznávanie nových svetov a civilizácií. Scénar tvoril spolu so známymi tvorcami sci-fi tej doby, niekoľkokrát sa však súdili za Roddenberrym prevedené úpravy.[1] Odborníci na sci-fi prisudzujú militantné pravidlá riadenia posádky v pôvodnom seriáli Star Trek práve Roddenberryho vojenskej skúsenosti – v seriáli sú dôstojníci s hodnosťami, letci, namiesto vedcov a výskumníkov.[1] Charakter seriálov je pacifistický s jednoepizódnou zápletkou.

Na počesť seriálu bol prvý raketoplán NASA pomenovaný rovnako ako fiktívna hviezdna loď Enterprise.[1] Gene Roddenberry sa stal prvým človekom, ktorého popolné pozostatky boli vynesené do vesmíru.[1]

Princípy[upraviť | upraviť zdroj]

Vesmír Star Treku obsahuje veľa obývateľných planét v našej galaxii a veľa rôznych rás, prevažne humanoidných. Medzi najdôležitejšie z hľadiska série patria ľudia a Vulkánci, spolu s ďalšími rasami tvoria mierumilovnú Spojenú federáciu planét. V deji sa objavujú zápletky so zradnými Romulánmi, bojovnými Klingónmi, úlisnými Ferengami, biomechanickými Borgami a ďalšími skôr epizodickými rasami. Medzihviezdne vzdialenosti sú prekonávané warpovým pohonom, medzi ďalšie používané fiktívne techniky patria transportér a simulátor (realita vytvorená holografickými objektmi a nepriepustnými poľami energie). Medzihviezdne lode sú vybavené lúčovými zbraňami (fázery a disruptory), torpédami (fotónovými, plazmovými a veľa ďalších typov), štítmi, maskovaním a pod.

Kvôli veľkému záujmu fanúšikov vznikol celý rad kníh, v ktorých je podrobne opísaná ďalšia technika objavujúca sa v Star Treku, podobne existujú podrobné zoznamy rás alebo tried lodí (pozri webové stránky v externých odkazoch). Opísaná je aj „história budúcnosti“, teda fiktívne udalosti od 60. rokov 20. storočia, keď sa seriál začal nakrúcať do 24. storočia, v ktorom sa odohráva. Z pohľadu súčasnosti sa v nej vytvorila alternatívna história, kde napríklad v roku 1993 začali „eugenické vojny“ vedené geneticky vylepšenými ľuďmi a priniesli vyše 30 miliónov obetí.

Seriály[upraviť | upraviť zdroj]

Názov seriálu Originálny názov Obvyklá skratka Roky vysielania
Star Trek Star Trek (retronym: Star Trek: The Original Series) ST:TOS 1966 – 1969
Star Trek Star Trek (retronym: Star Trek: The Animated Series) ST:TAS 1973 – 1974
Star Trek: Nová generácia Star Trek: The Next Generation ST:TNG 1987 – 1994
Star Trek: Vesmírna stanica D.S. 9 Star Trek: Deep Space Nine ST:DS9 1993 – 1999
Star Trek: Voyager Star Trek: Voyager ST:VOY 1995 – 2001
Enterprise Star Trek: Enterprise ST:ENT 2001 – 2005
Discovery Star Trek: Discovery 2017-

Star Trek[upraviť | upraviť zdroj]

Prvý Star Trek bol odvysielaný v roku 1966 ako hraný seriál. Dnes sa z rozlišovacích dôvodov označuje v angličtine ako Star Trek: The Original Series. Tento seriál má tri série, spolu 80 dielov po 50 minútach. Hlavnou postavou je kapitán James T. Kirk (herec William Shatner), loď sa volá USS Enterprise, je triedy Constitution a má označenie NCC-1701. Obľúbenou postavou je polovičný Vulkánec, vždy logický a neemotívny Spock (herec Leonard Nimoy).

Motto seriálu: Nekonečný vesmír. Toto sú cesty hviezdnej lode Enterprise na jej päť ročnej misii. Vydávať sa za poznaním tajomných nových svetov, hľadať nové formy života a nové civilizácie. Odvážne sa púšťať tam, kam sa dosiaľ človek nevydal.

Star Trek (animovaný seriál)[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1973 nasledoval animovaný seriál Star Trek, s dvoma sériami, spolu 22 dielov po 30 minútach. Došlo k menším zmenám v posádke, ale hlavní hrdinovia sú tí istí.

Star Trek: Nová generácia[upraviť | upraviť zdroj]

Patrick Stewart (kapitán Jean-Luc Picard)

Po dlhom čase nadviazal v roku 1987 seriál Star Trek: Nová generácia. Má 7 sérií, 175 dielov po 45 minútach. Vzhľadom na to, že medzi obidvomi seriálmi je 20 rokov, bola vymenená celá posádka a modernizovaná kozmická loď. Hlavnou postavou je kapitán Jean-Luc Picard (herec Patrick Stewart), loď sa rovnako volá Enterprise, ale je to už loď triedy Galaxy s označením NCC-1701-D. Úlohu striktne uvažujúceho člena posádky po Spockovi prevzal android Data (herec Brent Spiner), zatiaľ čo telepatické schopnosti Spocka nahradila empatia lodnej poradkyne, polovičnej Betazoidky Deanny Troi (herečka Marina Sirtis). Motto prešlo malými úpravami, keď sa vypustila "päťročná misia" a zmenil výraz no man na pohlavne neutrálne no one.

Motto seriálu:
Vesmír a jeho hranice. Také sú cesty hviezdnej lode Enterprise, ktorá pokračuje vo výpravách za poznaním nových svetov, za hľadaním nových foriem života a nových civilizácií. Odvážne sa púšťa tam, kam sa dosiaľ nikto nevydal.

Túto sériu aj pri zhoršujúcom sa zdraví spočiatku riadil Gene Roddenberry, jeho pamiatke je venovaná časť 5x07 Unification, Part I.

Star Trek: Vesmírna stanica D.S. 9[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1993, ešte pred skončením Star Trek: Nová generácia sa začala vysielať ďalšia séria Star Trek: Vesmírna stanica D.S. 9. Má 7 sérií, 176 dielov po 45 minútach. Neodohráva sa na vesmírnej lodi, ale na stabilnej vesmírnej stanici Hlboký vesmír Deväť (ang. deep space nine), pred obsadením Federáciou nazývanej Terok Nor. Došlo ku kritickému porovnávaniu so seriálom Babylon 5, ktorého dej sa odohráva tiež väčšinou na malom území stacionárnej stanice. V tretej sérii dostane stanica k dispozícii loď USS Defiant. Veliteľom stanice je Benjamin Sisko (herec Avery Brooks). Miesto nepochopiteľného a exotického člena posádky zaujal meňavec Odo (herec René Auberjonois).

Star Trek: Voyager[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1995 chronologicky nasledovala séria Star Trek: Voyager. Má 7 sérií, 172 dielov po 45 minútach. Odohráva sa na lodi Voyager, triedy Intrepid s kapitánkou Kathryn Janewayovou (herečka Kate Mulgrew). O rolu tradične neemocionálnej postavy sa delí PZH a (v neskorších častiach) bývalý Borg Siedma z deviatich (herečka Jeri Ryan).

Seriál vedie Brannon Braga, ktorý ho pojal dosť odlišne, čo u časti fanúšikov vzbudilo rozhorčenie. Hlavným predmetom kritiky je narušenie kontinuity seriálu.

Enterprise[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 2001 – 2005 sa Paramount snažil seriál "reštartovať", vrátiť k pôvodným hodnotám. Pod vedením Brannona Bragu vzniká séria Enterprise. Táto séria mala celkovo 4 série, 98 dielov po 45 minútach, odohráva sa pred všetkými predchádzajúcimi sériami, dokonca ešte pred vznikom Federácie. Loď sa volá Enterprise, nesie označenie NX-01, kapitánom je Jonathan Archer (herec Scott Bakula). Pre klesajúci záujem bola ukončená.

Discovery[upraviť | upraviť zdroj]

Tento seriál sa vysiela od roku 2017. Dej sa odohráva asi 10 rokov pred dejom pôvodného seriálu Star Trek zo 60. rokov 20. storočia. Jednou z hlavných tém prvej série je vojna medzi ľuďmi a Klingónmi.

Picard[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 2020 uviedla CBS na streamovacej službe Prime Video nový seriál Star Trek: Picard s Jean-Luc Picardom.

Ostatné diela[upraviť | upraviť zdroj]

Okrem oficiálnych seriálov od produkčnej spoločnosti existuje ešte veľa príbehov nakrútených amatérsky fanúšikmi, dokonca aj celý seriál Star Trek: Hidden Frontier, ktorý má sedem sérií. Tieto neoficiálne diela nemajú licenciu od spoločnosti Paramount Pictures, tá ale ich vzniku nijak významne nebráni. Spoločnosť musela zaviesť pravidlá, ktorými sa dnes reguluje vznik tejto fanúšikovskej tvorby, aby svojou dnes už kvalitnými počinmi nezasahoval do jej komerčných záujmov.[1]

Filmy[upraviť | upraviť zdroj]

V rokoch 1979 – 2016 bolo uvedených 13 filmov. Prvých šesť vychádza z pôvodného Star Trek (seriál) s kapitánom Jamesom Kirkom a Spockom (herci William Shatner a Leonard Nimoy), štyri ďalšie filmy nadväzujú na Star Trek: Nová generácia s kapitánom Jean-Lucom Picardom (herec Patrick Stewart).

V roku 2009 bol uvedený filmový reštart pod názvom Star Trek s novým hereckým obsadením, vysvetľujúcim príchod Jamesa Kirka (herec Chris Pine) do Hviezdnej flotily a jeho sprvu nepríjemné stretnutie so Spockom (herec Zachary Quinto). Boli nakrútené 3 novodové celovečerné filmy.

Názov filmu Originálny názov Obvyklá skratka Rok uvedenia
Star Trek: The Motion Picture Star Trek: The Motion Picture ST:TMP 1979
Star Trek II: The Wrath of Khan Star Trek II: The Wrath of Khan ST:TWK 1982
Star Trek III: The Search for Spock Star Trek III: The Search for Spock ST:TSS 1984
Star Trek IV: The Voyage Home Star Trek IV: The Voyage Home ST:TVH 1986
Star Trek V: The Final Frontier Star Trek V: The Final Frontier ST:TFF 1989
Star Trek VI: The Undiscovered Country Star Trek VI: The Undiscovered Country ST:TUC 1991
Star Trek VII: Generácie Star Trek VII: Generations ST:GEN 1994
Star Trek VIII: Prvý kontakt Star Trek VIII: First Contact ST:FC 1996
Star Trek IX: Vzbura Star Trek IX: Insurrection ST:INS 1998
Star Trek X: Nemezis Star Trek X: Nemesis ST:NEM 2002
Star Trek Star Trek ST, ST:XI [2] 2009
Star Trek: Do temnoty Star Trek: Into Darkness (?) 2013
Star Trek: Do neznáma Star Trek: Beyond (?) 2016

Hry a ostatné[upraviť | upraviť zdroj]

K téme Star Trek štúdio Interplay vydalo simulátor Star Trek: Starfleet Academy. Časom simulátor prešiel niekoľkými zmenami, bola pridaná Klingonská federácia. Výsledkom bola hra Star Trek: Klingon Academy, ktorá je situovaná do prostredia klingonskej akadémie, generála Changa zo Star Trek VI: Neobjavená zem.

Okrem hier sa téme venuje množstvo knižných spracovaní, či nezávislé komiksy.

Scott Lobdell v 1996 publikoval aj komiks zobrazujúci stretnutie svetov Star Trek a X-Men[3].

Kult[upraviť | upraviť zdroj]

Motocykel vytuningovaný na hviezdnu loď.

Star Trek má veľké množstvo zanietených fanúšikov, aj v slovenčine nazývaných trekkies. V 60. rokoch 20. storočia sa fanúšikom podarilo zvrátiť rozhodnutie spoločnosti NBC nepokračovať v natáčaní seriálu Star Trek listovou kampaňou. Nasledujúce snahy fanúšikov ovplyvniť rozhodovanie producentov bolo menej úspešné. Najnovšia séria Star Trek: Enterprise bola pre klesajúci záujem predčasne ukončená už po štyroch sériach.

Fanúšik Star Treku je často prirovnávaný k fanúšikom kultových seriálov Babylon 5 a Star Wars, medzi priaznivcami týchto kultov vznikajú často spory o to, ktorý príbeh je lepší.

Paródie[upraviť | upraviť zdroj]

  • Film Galaxy Quest predstavuje satiru ako na Star Trek samotný, tak komunitu jeho fanúšikov.
  • Fínske filmy a seriál Star Wreck paroduje svety Star Treku a Babylonu 5

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c d e f ČESKÁ TELEVIZE. Otec Star Treku vyslal kulturu i technologie do míst, kam se předtím nikdo nevydal [online]. ČT24, 2021-08-19, [cit. 2021-08-19]. Dostupné online. (po česky)
  2. Abbreviation for this Movie [online]. Paramount Pictures, 14.5.2009, [cit. 2009-06-23]. Dostupné online. (anglicky)
  3. Star TreX [online]. Memory Alpha, 29.7.2004, [cit. 2009-06-23]. Dostupné online. (anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Star Trek na českej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).