Weddellovo more

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Mapa Antarktídy. Weddellovo more je 'záliv' v ľavom hornom rohu.

Wedellovo more je najjužnejšia časť (more) Atlantického oceánu (resp. podľa Medzinárodnej hydrografickej organizácie more Južného oceánu), veľký záliv pri pobreží Antarktídy. Rozloha asi 2,9 miliónov km2, priemerná hĺbka 2000-5000 metrov, maximálne 5148 metrov (podľa iných prameňov 4830 m).

Nachádza sa medzi Antarktickým polostrovom a Coatsovou zemou. Oblasť pri pobreží je pokrytá ľadom, severnejšie oblasti plávajúcimi ľadovými vrchmi. Na otvorenom mori sa lovia tulene a veľryby. Plavba je tu možná len s ľadoborcom. V mori prebieha kruhovité prúdenie vody pri pobreží v smere hodinových ručičiek, ktoré počas celého roka prináša do jeho strednej časti zhlukujúce sa hrubé ľadové kryhy, v ktorých v minulosti viaceré lode zamrzli.

Wedellovo more objavil roku 1823 anglický lovec tuleňov a veľrýb J. Weddell, ktorý sem priplával v období, keď more bolo bez ľadovej pokrývky. Škótska expedícia W. Th. Brucea tu vykonala oceánografické merania v rokoch 1903-1905. V rokoch 1911 až 1912 more prebádali Nemci pod vedením W. Filchnera.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]