Wikipédia:Inkrementalizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Inkrementalizmus

Inkrementalista (z latinského incrementum - prírastok) je redaktor, ktorý zastáva názor, že s rastúcim počtom článkov Wikipédie v čase niektoré témy, ktoré boli pôvodne považované za nedostatočne významné pre vytvorenie článku, sa neskôr ako významné ukážu.

Kvôli tomu inkrementalisti môžu časom meniť svoj prístup k určitým typom článkov z pôvodne viac deletionistického k viac inkluzionistickému stanovisku. V súvislosti s tým môžu tiež očakávať alebo iniciovať zmeny štandardov Wikipédie ohľadom významnosti. Bolo by pre nich nepochopiteľné, aby Wikipédia s niekoľkými stovkami článkov mala rovnaké štandardy významnosti ako Wikipédia s viac ako miliónom článkov.

V súvislosti s mazaním článkov môže byť ich prístup často charakterizovaný vetou: "Teraz to zmažte alebo skombinujte, ale nebude mi vadiť, keď sa to neskôr znova vytvorí ako samostatný článok."

Inkrementalisti sú vďaka tomu na polceste medzi deletionistami a inkluzionistami. Chápu, že Wikipédia nie je papier, ale na druhú stranu si želajú, aby menej významné články vznikali až potom, čo vzniknú články dôležitejšie.

Súvisiace články[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Inkremantalismus na českej Wikipédii.