Wikipédia:Pravidlá/Redaktorské práva udeľované správcami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Všeobecné ustanovenia[upraviť | upraviť zdroj]

Redaktorské práva rollback (rollbacker), patroller (strážca) a autopatrolled (redaktor s automaticky preverenými úpravami) na slovenskej Wikipédii udeľujú správcovia.

Rollbacker a patroller[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Žiadosť podáva kandidát prostredníctvom stránky Wikipédia:Žiadosti o povolenie/Rollback, resp. Wikipédia:Žiadosti o povolenie/Patroller.
    a) Kandidát na práva patroller musí mať právo autopatrolled.
  2. Žiadosť na tejto stránke zostáva najmenej 72 hodín a maximálne 1 týždeň.
  3. Na schválenie žiadosti je nutná podpora najmenej 2 ľubovoľných správcov, s pomerom kladných a záporných vyjadrení za/(za+proti) ≥ 2/3. K žiadosti sa však môže vyjadriť ktokoľvek.
    a) Pokiaľ sa k žiadosti nevyjadrí dostatočné množstvo správcov, považuje sa za neúspešnú.
  4. Neúspešnú žiadosť je možné opakovať najskôr za 1 mesiac od jej uzatvorenia.
    a) V prípade, že žiadosť bola neúspešná z dôvodu nevyjadrenia dostatočného počtu správcov, je možné novú žiadosť o práva rollback a patroller podať okamžite.
  5. Odobratie práva rollback/patroller:
    a) Pokiaľ má niekto námietky voči užívaniu práva rollbacker/patroller zo strany konkrétneho redaktora, môže ich vyjadriť na Diskusia k Wikipédii:Žiadosti o povolenie/Rollback, resp. Diskusia k Wikipédii:Žiadosti o povolenie/Patroller.
    b) Právo je redaktorovi odobraté, pokiaľ sa k tomuto návrhu kladne postavia aspoň 2 ľubovoľní správcovia, s pomerom kladných a záporných vyjadrení za/(za+proti) ≥ 2/3, a to do 72 hodín. V akomkoľvek inom prípade si redaktor právo rollback/patroller ponecháva.
    c) Po odobratí práva rollbacker/patroller možno novú žiadosť o odobraté právo podať najskôr za 1 mesiac.
  6. Práva rollbacker nadobudnuté pred schválením tohto pravidla zostávajú redaktorom zachované bez potreby novej žiadosti.

Autopatrolled[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pridelenie práva autopatrolled pre konkrétneho redaktora môže ktokoľvek navrhnúť na stránke Wikipédia:Nástenka správcov/Autopatrolled.
    a) Redaktor môže na právo autopatrolled navrhnúť aj sám seba.
  2. Návrh na tejto stránke zostáva najmenej 72 hodín a maximálne 1 týždeň.
  3. Na schválenie návrhu je nutná podpora najmenej 2 ľubovoľných správcov, s pomerom kladných a záporných vyjadrení za/(za+proti) ≥ 2/3. K návrhu sa však môže vyjadriť ktokoľvek.
    a) Správcovia by mali prihliadať ku kvalite príspevkov príslušného redaktora, ako je zdrojovanie, prístup k autorskému právu atp.
    b) Pokiaľ sa k návrhu nevyjadrí dostatočné množstvo správcov, považuje sa za neúspešný.
  4. Odobratie práva autopatrolled:
    a) Pokiaľ má niekto námietky voči právu autopatrolled u konkrétneho redaktora, môže ich vyjadriť na Diskusia k Wikipédii:Nástenka správcov/Autopatrolled.
    b) Právo je redaktorovi odobraté, pokiaľ sa k tomuto návrhu kladne postavia aspoň 2 ľubovoľní správcovia, s pomerom kladných a záporných vyjadrení za/(za+proti) ≥ 2/3, a to do 72 hodín. V akomkoľvek inom prípade si redaktor právo autopatrolled ponecháva.
    c) V prípade, že je redaktorovi s právom patroller odobraté právo autopatrolled, automaticky prichádza aj o právo patroller. Odobratie práva patroller však nevedie k odobratiu práva autopatrolled.