Zarpanitu

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Tabuľka s hymnom na Marduka a Zarpanitu pripisovaná Aššurbanipalovi. Britské múzeum
Tabuľka s hymnom na Marduka a Zarpanitu pripisovaná Aššurbanipalovi. Britské múzeum

Zarpanitu (tiež romanizované ako Ṣarpānītu) bola mezopotámska bohyňa považovaná za manželku Marduka. O jej povahe toho nie je veľa známe, hoci neskoré pramene naznačujú, že bola spájaná s tehotenstvom a že jej mohli byť pripisované podobné úlohy ako jej manželovi, vrátane úlohy kráľovnej bohov. Pôvodne ju uctievali v Zarpane, dedine neďaleko Babylonu, hoci samotné mesto slúžilo aj ako centrum jej kultu.

Meno[upraviť | upraviť zdroj]

Najbežnejší zápis mena Zarpanitu v klinovom písme bol dzar-pa-ni-tum,[1] Jeremy Black a Anthony Green ho namiesto toho romanizujú ako Ṣarpānītu,[2] ale túto voľbu kritizoval Wilfred G. Lambert, ktorý poukazuje na to, že hoci klinové písmo nerozlišuje medzi zvukmi z a ṣ. Doplnkové dôkazy pre prvú možnosť poskytujú rôzne vedecké etymológie mena aj texty písané aramejskou abecedou, ktorá rozlišuje medzi z a ṣ.

Meno Zarpanitu má akkadský pôvod,[3] v primárnych prameňoch sú dobre doložené dve rôzne možné etymológie: „pani mesta Zarpan" a „stvoriteľka semena" (od zēr-bānītu). Dnes sa predpokladá, že meno bolo s najväčšou pravdepodobnosťou odvodené od toponymu Zarpan, osady nachádzajúcej sa neďaleko Babylonu, hoci podľa ľudovej etymológie bol zrejme namiesto toho pomenovaný podľa bohyne, ako o tom svedčí mýtus známy len z fragmentárnej tabuľky z Aššurbanipalovej knižnice.

Postava[upraviť | upraviť zdroj]

O postave Zarpanitu toho nie je veľa známe.[3] Joan Goodnick Westenholzová vyslovila domnienku, že ona a Tašmetum boli jednoducho „prototypmi božských manželiek".[4] V neskorých prameňoch ju možno charakterizovať ako materskú postavu spojenú s pôrodom. Bola uctievaná pod pseudonymom Erua ako bohyňa spojená s tehotenstvom.[5]

V prvom tisícročí pred Kr. Zarpanitu ako Mardukovu manželku z nej robilo vysoko postavené božstvo, čo sa odrážalo v epitetách, ktoré sa na ňu vzťahovali, napríklad bēlet („pani"), bēltīya („moja pani"), šarratu („kráľovná"), bēlet Bābili („pani Babylonu"), šarrat Bābili („kráľovná Babylonu"), bēlet Esagil („pani Esagilu") alebo šarrat Esagil („kráľovná Esagilu").[1] V niektorých prípadoch bola fakticky zobrazovaná ako Mardukov ženský náprotivok s podobnými charakteristikami vrátane spojenia s veštením a analogickým postavením v panteóne, teda kráľovnou bohov.[6] Takzvaný Archív mystických heptád ju nazýva „vládkyňou bohyň" (dbe-let-i-la-a-ti), čo pravdepodobne odráža jej postavenie ako popredného ženského božstva v neskorej babylonskej teológii.[4] Zároveň nebola zahrnutá do kráľovských vyhlásení panovníkov, ktorí uznávali svoju závislosť od Marduka.[4]

Mytológia[upraviť | upraviť zdroj]

V literárnych textoch sa Zarpanitu zvyčajne objavuje po boku Marduka.[6]

Krátky mýtus zameraný na Zarpanitu opisuje, ako po nej pomenovali mesto Zarpan a potom jej ho daroval Enlil, ktorý je tu identifikovaný ako jej otec.[3] Potom Ea chváli jej cnosti a navrhuje svojmu synovi Mardukovi, že by bola pre neho vhodná a že by mali spolu vládnuť nad morom. Predpokladá sa, že meno Ninabdubur, „pani morského dna", ktoré sa jej pripisuje v zoznamoch bohov, by mohlo odrážať túto časť mýtu.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Oshima, Takayoshi (2016), Zarpānītu(m), Reallexikon der Assyriologie, retrieved 2023-06-09
  2. Black, Jeremy A.; Green, Anthony (1992). Gods, demons and symbols of ancient Mesopotamia: an illustrated dictionary. Austin. ISBN 0-292-70794-0. OCLC 26140507.
  3. a b c Lambert, Wilfred G. (2013). Babylonian creation myths. Winona Lake, Indiana: Eisenbrauns. ISBN 978-1-57506-861-9. OCLC 861537250.
  4. a b c Asher-Greve, Julia M.; Westenholz, Joan G. (2013). Goddesses in Context: On Divine Powers, Roles, Relationships and Gender in Mesopotamian Textual and Visual Sources (PDF). Academic Press Fribourg. ISBN 978-3-7278-1738-0.
  5. Johandi, Andreas (2018). Some Remarks about the Beginnings of Marduk. In Fink, Sebastian; Rollinger, Robert (eds.). Conceptualizing Past, Present and Future: Proceedings of the Ninth Symposium of the Melammu Project. Held in Helsinki / Tartu May 18-24, 2015. Ugarit Verlag. ISBN 978-3-86835-299-3.
  6. a b Debourse, Céline (2022). Of Priests and Kings: The Babylonian New Year Festival in the Last Age of Cuneiform Culture. Brill. ISBN 978-90-04-51303-7.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Sarpanit na anglickej Wikipédii.