Zoznam ľudí upálených ako heretici

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Tento zoznam obsahuje ľudí upálených rozličnými náboženskými skupinami, keď boli považovaní za heretikov.

Upálení rímskými katolíkmi[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ramihrdus z Cambrai († 1076 nebo 1077) (lynčovaný)
  2. Peter z Bruys († 1130) (lynčovaný)
  3. Gerard Segarelli († 1300)
  4. Maifreda da Pirovano († 1300)
  5. Andrea Saramiti († 1300)
  6. Fra Dolcino († 1307)
  7. Sestra Margherita († 1307)
  8. Brat Longino († 1307)
  9. Marguerite Porete († 1310)
  10. Jacques de Molay (12431314)
  11. Francesco da Pistoia († 1337)
  12. Lorenzo Gherardi († 1337)
  13. Bartolomeo Greco († 1337)
  14. Bartolomeo da Bucciano († 1337)
  15. Antonio Bevilacqua († 1337)
  16. William Sawtre († 1401)
  17. John Badby († 1410)
  18. Jan Hus (13711415)
  19. Jeroným Pražský (13651416), znovu upadlý kacír
  20. Sv. Jana z Arku (14121431)
  21. Joshua Weißöck (14881498)
  22. Jean Vallière († 1523)
  23. Jan de Bakker († 1525)
  24. Michael Sattler († 1527)
  25. Patrick Hamilton († 1528)
  26. Balthasar Hubmaier (14851528), znovu upadlý kacír
  27. George Blaurock (14911529)
  28. Hans Langegger († 1529)
  29. Giovanni Milanese († 1530)
  30. John Frith (15031533)
  31. Jakob Hutter († 1536)
  32. Francisco de San Roman († 1540)
  33. Giandomenico dell' Aquila († 1542)
  34. George Wishart (15131546)
  35. John Rogers († 1555)
  36. Rowland Taylor († 1555)
  37. John Hooper († 1555)
  38. Patrick Pakingham († 1555)
  39. Hugh Latimer (14851555), znovu upadlý kacier
  40. Nicholas Ridley (15001555)
  41. Bartolomeo Hector († 1555)
  42. Paolo Rappi († 1555)
  43. Vernon Giovanni († 1555)
  44. Labori Antonio († 1555)
  45. John Bradford († 1555)
  46. Thomas Cranmer (14891556), znovu upadlý kacír
  47. Pomponio Angerio († 1556)
  48. Nicola Sartonio († 1557)
  49. Fra Gioffredo Varaglia († 1558)
  50. Gisberto di Milanuccio († 1558)
  51. Francesco Cartone († 1558)
  52. Antonio di Colella († 1559)
  53. Antonio Gesualdi († 1559)
  54. Giacomo Bonello († 1560)
  55. Mermetto Savoiardo († 1560)
  56. Dionigi di Cola († 1560)
  57. Gian Pascali di Cuneo († 1560)
  58. Bernardino Conte († 1560)
  59. Giorgio Olivetto († 1567)
  60. Luca di Faenza († 1568)
  61. Thomas Szük (15221568)
  62. Bartolomeo Bartoccio († 1569)
  63. Fra Arnaldo di Santo Zeno († 1570)
  64. Alessandro di Giacomo († 1574)
  65. Benedetto Thomaria († 1574)
  66. Diego Lopez († 1583)
  67. Gabriello Henriquez († 1583)
  68. Borro z Arezza († 1583)
  69. Ludovico Moro († 1583)
  70. Pietro Benato († 1585)
  71. Francesco Gambonelli († 1594)
  72. Marcantonio Valena († 1594)
  73. Giovanni Antonio da Verona († 1599)
  74. Fra Celestino († 1599)
  75. Giordano Bruno (15481600)
  76. Maurizio Rinaldi († 1600)
  77. Bartolomeo Coppino († 1601)
  78. Maria Barbara Carillo (16251721)
  79. Gabriel Malagrida († 1761)

Upálení anglikánmi[upraviť | upraviť zdroj]

  1. William Tyndale (14901536)
  2. Anne Askew (15211546)
  3. Joan Bocher († 1550)
  4. George van Parris († 1551)
  5. Matthew Hamont († 1579)
  6. John Lewes († 1583)
  7. Peter Cole († 1587)
  8. Francis Kett († 1589)
  9. Bartholomew Legate (15751612)
  10. Edward Wightman (15661612), znovu upadlý kacír

Upálení právoslávnymi[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Basil Lekár († 1118)
  2. Avvakum Petrovič (16201682)

Upálení kalvinistami[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Kristof Walken (15221551)
  2. Michael Servetus (15111553)

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Solomon Molcho (15001532), odpadlík.
  2. Étienne Dolet (15091546), odpadlík.
  3. Lucilio Vanini († 1618), odpadlík.
  4. Alverez Ferdinando († 1640), odpadlík.