Zoznam dopravných značiek v Poľsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Toto je zoznam dopravných značiek v Poľsku vypracovaný podľa poľského zákona o cestnej premávke (poľ. Prawo o ruchu drogowym). Na značení sa používa normové písmo Drogowskaz.

Výstražné značky[upraviť | upraviť zdroj]

Znak A-1.svg Znak A-2.svg Znak A-3.svg Znak A-4.svg Znak A-5.svg
A-1: nebezpečná zákruta vpravo A-2: nebezpečná zákruta vľavo A-3: dvojitá zákruta, prvá vpravo A-4: dvojitá zákruta, prvá vľavo A-5: križovatka
Znak A-6a.svg Znak A-6b.svg Znak A-6c.svg Znak A-6d.svg Znak A-6e.svg
A-6a: križovatka s vedľajšími cestami sprava a zľava A-6b: križovatka s vedľajšou cestou sprava A-6d: prípojka vedľajšej jednosmernej cesty sprava A-6e: prípojka vedľajšej jednosmernej cesty zľava
Znak A-7.svg Znak A-8.svg Znak A-9.svg Znak A-10.svg Znak A-11.svg
A-7: daj prednosť v jazde A-8: okružná križovatka A-9: železničné priecestie so závorami A-10: železničné priecestie bez závor A-11: nerovnosť na vozovke
Znak A-11a.svg Znak A-12a.svg Znak A-12b.svg Znak A-12c.svg Znak A-13.svg
A-11a: retardér A-12a: zúženie vozovky z oboch strán A-12b: zúženie vozovky sprava A-12c: zúženie vozovky zľava A-13: otvárací most
Znak A-14.svg Znak A-15.svg Znak A-16.svg Znak A-17.svg Znak A-18a.svg
A-14: práca na ceste A-15: nebezpečenstvo šmyku A-16: priechod pre chodcov A-17: pozor, deti A-18a: pozor, hospodárske zvieratá
Znak A-18b.svg Znak A-19.svg Znak A-20.svg Znak A-21.svg Znak A-22.svg
A-18b: pozor, zver A-19: bočný vietor A-20: obojsmerná premávka A-21: pozor, električka A-22: nebezpečné klesanie
Znak A-23.svg Znak A-24.svg Znak A-25.svg Znak A-26.svg Znak A-27.svg
A-23: nebezpečné stúpanie A-24: pozor, cyklisti A-25: padajúce kamene A-26: pozor, lietadlá A-27: nábrežie
Znak A-28.svg Znak A-29.svg Znak A-30.svg Znak A-31.svg Znak A-31 lewa.svg
A-28: odletujúci štrk A-29: svetelné signály A-30: iné nebezpečenstvo A-31: nebezpečná krajnica A-31 variant: nebezpečná krajnica
Znak A-32.svg Znak A-33.svg Znak A-34.svg
A-32: námraza na vozovke A-33: kolóny A-34: nehoda

Zákazové značky[upraviť | upraviť zdroj]

Znak B-1.svg Znak B-2.svg Znak B-3.svg Znak B-3a.svg Znak B-4.svg
B-1: zákaz vjazdu v oboch smeroch B-2: zákaz vjazdu všetkých vozidiel (v jednom smere) B-3: zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel B-3a: zákaz vjazdu autobusov B-4: zákaz vjazdu motocyklov
Znak B-5.svg Znak B-5 6ton.svg Znak B-6.svg Znak B-7.svg Znak B-8.svg
B-5: zákaz vjazdu vozidiel s hmotnosťou väčšou než 3,5 t B-5 (wariant): zákaz vjazdu vozidiel s hmotnosťou väčšou, než je vyznačené B-6: zákaz vjazdu poľnohospodárskych vozidiel B-7: zákaz vjazdu vozidiel s prívesom B-8: zákaz vjazdu konských povozov
Znak B-9.svg Znak B-10.svg Znak B-11.svg Znak B-12.svg Znak B-13.svg
B-9: zákaz vjazdu bicyklov B-10: zákaz vjazdu mopedov B-11: zákaz vjazdu motocyklov s postranným vozíkom B-12: zákaz vjazdu ručných vozíkov B-13: zákaz vjazdu vozidiel prevážajúcich výbušný materiál
Znak B-13a.svg Znak B-14.svg Znak B-15.svg Znak B-16.svg Znak B-17.svg
B-13a: zákaz vjazdu vozidiel prevážajúcich nebezpečný materiál B-14: zákaz vjazdu vozidiel, ktorých prevážaný materiál môže znečistiť vodu B-15: zákaz vjazdu vozidiel s celkovou šírkou väčšou, než je vyznačené B-16: zákaz vjazdu vozidiel s celkovou výškou väčšou, než je vyznačené B-17: zákaz vjazdu vozidiel s celkovou dĺžkou väčšou, než je vyznačené
Znak B-18.svg Znak B-19.svg Znak B-20.svg Znak B-21.svg Znak B-22.svg
B-18: zákaz vjazdu vozidiel s celkovou hmotnosťou väčšou, než je vyznačené B-19: zákaz vjazdu vozidiel s celkovou hmotnosťou na jednu nápravu väčšou, než je vyznačené B-20: stoj, daj prednosť v jazde B-21: zákaz odbočenia vľavo B-22: zákaz odbočenia vpravo
Znak B-23.svg Znak B-24.svg Znak B-25.svg Znak B-26.svg Znak B-27.svg
B-23: zákaz otáčania B-24: koniec zákazu otáčania B-25: zákaz predchádzania B-26: zákaz predchádzania vozidiel s hmotnosťou väčšou než 3,5 t B-27: koniec zákazu predchádzania
Znak B-28.svg Znak B-29.svg Znak B-30.svg Znak B-31.svg Znak B-32.svg
B-28: koniec zákazu predchádzania vozidiel s hmotnosťou väčšou než 3,5 t B-29: zákaz dávania výstražných znamení B-30: koniec zákazu dávania výstražných znamení B-31: prednosť protiidúcich vozidiel B-32: stoj, colná kontrola
Znak B-33.svg Znak B-34.svg Znak B-35.svg Znak B-36.svg Znak B-37.svg
B-33: maximálna povolená rýchlosť B-34: koniec maximálnej povolenej rýchlosti B-35: zákaz státia B-36: zákaz zastavenia B-37: zákaz státia v nepárnych dňoch
Znak B-38.svg Znak B-39.svg Znak B-40.svg Znak B-41.svg Znak B-42.svg
B-38: zákaz státia v párnych dňoch B-39: zóna zákazu státia B-40: koniec zóny so zákazom státia B-41: zákaz vstupu chodcov B-42: koniec viacerých zákazov
Znak B-43.svg Znak B-44.svg
B-43: zóna s maximálnou povolenou rýchlosťou B-44: koniec zóny s maximálnou povolenou rýchlosťou

Príkazové značky[upraviť | upraviť zdroj]

Znak C-1.svg Znak C-2.svg Znak C-3.svg Znak C-4.svg Znak C-5.svg
C-1: prikázaný smer jazdy vpravo pred značkou C-2: prikázaný smer jazdy vpravo za značkou C-3: prikázaný smer jazdy vľavo pred značkou C-4: prikázaný smer jazdy vľavo za značkou C-5: prikázaný smer jazdy priamo
Znak C-6.svg Znak C-7.svg Znak C-8.svg Znak C-9.svg Znak C-10.svg
C-6: prikázaný smer jazdy priamo alebo vpravo C-7: prikázaný smer jazdy priamo alebo vľavo C-8: prikázaný smer jazdy vpravo alebo vľavo C-9: prikázaný smer obchádzania sprava C-10: prikázaný smer obchádzania zľava
Znak C-11.svg Znak C-12.svg Znak C13.svg Znak C13a.svg Znak C-14.svg
C-11: prikázaný smer obchádzania zľava alebo sprava C-12: kruhový objazd C-13: cestička pre cyklistov C-13a: koniec cestičky pre cyklistov C-14: minimálna dovolená rýchlosť
Znak C-15.svg Znak C-16.svg Znak C-16a.svg Znak C-17.svg Znak C-18.svg
C-15: koniec minimálnej dovolenej rýchlosti C-16: cestička pre peších C-16a: koniec cestičky pre peších C-17: prikázaný smer jazdy pre vozidlá prevážajúce nebezpečný náklad C-18: prikázané použitie snehových reťazí
Znak C-19.svg
C-19: koniec príkazu používania snehových reťazí

Informatívne značky[upraviť | upraviť zdroj]

Znak D-1.svg Znak D-2.svg Znak D-3.svg Znak D-4a.svg Znak D-4b.svg
D-1: hlavná cesta D-2: koniec hlavnej cesty D-3: jednosmerná cesta D-4a: slepá ulice D-4b: návesť pred slepou ulicou
Znak D-5.svg Znak D-6.svg Znak D-6a.svg Znak D-6b.svg Znak D7.svg
D-5: prednosť pred protiidúcimi vozidlami D-6: priechod pre chodcov D-6a: priechod pre cyklistov D-6b: priechod pre chodcov i cyklistov D-7: rýchlostná cesta
Znak D-8.svg Znak D9.svg Znak D-10.svg Znak D-11.svg Znak D-12.svg
D-8: koniec rýchlostnej cesty D-9: diaľnica D-10: koniec diaľnice D-11: začiatok pruhu vyhradeného pre autobusy D-12: koniec pruhu vyhradeného pre autobusy
Znak D-13.svg Znak D-14.svg Znak D-15.svg Znak D-16.svg Znak D-17.svg
D-13: začiatok pruhu pre pomalé vozidlá D-14: zbiehanie pruhov D-15: zastávka autobusov D-16: zastávka trolejbusov D-17: zastávka električiek
Znak D-18.svg Znak D-18a.svg Znak D-18b.svg Znak D-19.svg Znak D-20.svg
D-18: parkovisko D-18a: zastrešené parkovisko D-18b: podzemné parkovisko D-19: stanovište taxi D-20: koniec stanovištia pre taxi
Znak D-21.svg Znak D-21a.svg Znak D-22.svg Znak D-23.svg Znak D-23a.svg
D-21: nemocnica D-21a: polícia D-22: prvá pomoc D-23: čerpacia stanica D-23a: čerpacia stanica LPG
Znak D-24.svg Znak D-25.svg Znak D-26.svg Znak D-26a.svg Znak D-26b.svg
D-24: telefón D-25: pošta D-26: autodielňa D-26a: pneuservis D-26b: autoumyváreň
Znak D-26c.svg Znak D-26d.svg Znak D-27.svg Znak D-28.svg Znak D-29.svg
D-26c: verejná toaleta D-26d: sprcha D-27: bufet alebo kaviareň D-28: reštaurácia D-29: hotel (motel)
Znak D-30.svg Znak D-31.svg Znak D-32.svg Znak D-33.svg Znak D-34.svg
D-30: kemping D-31: kemping pre prívesné vozidlá D-32: odpočívadlo D-33: mládežnícka ubytovňa D-34: informácie
Znak D-34a.svg Znak D-35.svg Znak D-35a.svg Znak D-36.svg Znak D-36a.svg
D-34a: rádio D-35: podchod D-35a: podchod s eskalátorom D-36: nadchod D-36a: nadchod s eskalátorom
D37 Polish road sign.svg D38 Polish road sign.svg Ograniczenia prędkości w Polsce od 2011.svg Znak D-40.svg Znak D-41.svg
D-37: tunel D-38: koniec tunela D-39: najvyššie dovolené rýchlosti v krajina D-40: obytná zóna D-41: koniec obytnej zóny
Znak d42.svg Znak d43.svg Znak D-44.svg Znak D-45.svg Znak D-46.svg
D-42: zastavané územie D-43: koniec zastavaného územia D-44: parkovacia zóna D-45: koniec parkovacej zóny D-46: miestna komunikácia
Znak D-47.svg Znak D-48.svg Znak D-49.svg Znak D-50.svg Znak D-51.svg
D-47: koniec miestnej komunikácie D-48: zmena prednosti v jazde D-49: mýtnica D-50: núdzová odstavná plocha D-51: kontrola rýchlosti (radar)

Informatívne smerové značky[upraviť | upraviť zdroj]

Znak E-1.svg Znak E-1a.svg
E-1: návesť pred križovatkou E-1a: návesť pred križovatkou na diaľnici
Znak E-1b.svg Znak E-2a.svg
E-1b: návesť pred križovatkou pred vjazdom na diaľnicu E-2a: návesť pred križovatkou
Znak E-2b.svg
E-2b: smerová tabuľa
Znak E-2c.svg Znak E-2e.svg
E-2c: smerová tabuľa E-2e: návesť pred križovatkou pred vjazdom na diaľnicu
Znak E-2d.svg
E-2d: návesť pred križovatkou na diaľnici
Znak E-2f.svg
E-2f: návesť pred križovatkou na diaľnici
Znak E-3.svg Znak E-4.svg
E-3: smerová tabuľa E-4: smerová tabuľa
Znak E-5.svg Znak E-5a.svg
E-5: smerová tabuľa E-5a: smerová tabuľa
Znak E-6.svg Znak E-6a.PKP.svg
E-6: smerová tabuľa E-6a: smerová tabuľa
Znak E-6a.svg Znak E-6b.svg
E-6a: smerová tabuľa E-6b: smerová tabuľa
Znak E-6c.svg Znak E-7.svg
E-6c: smerová tabuľa E-7: smerová tabuľa
Znak E-8.svg Znak E-9.svg
E-8: smerová tabuľa E-9: smerová tabuľa
Znak E-10.svg Znak E-11.svg
E-10: smerová tabuľa E-11: smerová tabuľa
Znak E-12.svg Znak E-12a.svg
E-12: smerová tabuľa E-12a: smerová tabuľa
Znak E-13.svg Znak E-14.svg
E-13: diaľková návesť E-14: diaľková náves
Znak E-14a.svg
E-14a: diaľková náves značky E-15aE-16 - na na konci zoznamu informatívnych smerových značiek
Znak E-17a.svg Znak E-18a.svg
E-17a: obec E-18a: koniec obce
Znak E-19a.svg Znak E-20.svg
E-19a: obchvat E-20: výjazd na diaľnici
Znak E-21.svg Znak E-22a.svg
E-21: časť obce E-22a: turistické informácie
Znak E-22b.svg Znak E-22c.svg
E-22b: turistické informácie E-22c: turistické informácie
DK1-PL.svg DW960-PL.svg A1-PL.svg S7-PL.svg Znak E-15e.svg E65-PL.svg
E-15a: číslo štátnej cesty E-15b: číslo vojvodskej cetsy E-15c: číslo diaľnice E-15d: číslo rýchlostnej cesty E-15e: číslo vojvodskej cesty, na ktorú je zakázaný vjazd vozidiel s hmotnosťou vyššou než 10 t) E-16: číslo medzinárodnej cesty

Doplnkové značky[upraviť | upraviť zdroj]

Znak F-1.svg Znak F-2.svg Znak F-2a.svg
F-1: hraničný priechod F-2: zákaz prechodu cez štátnu hranicu F-2a: štátna hranica
Znak F-3.svg Znak F-3a.svg Znak F-3b.svg Znak F-3c.svg Znak F-4.svg
F-3: hranica vojvodstva F-3a: hranica okresu F-3b: hranica obce F-3c: hranica mesta s právami okresu F-4: názov rieky
Znak F-5.svg Znak F-6.svg Znak F-6a.svg Znak F-7.svg
F-5: návesť pred cestou s obmedzením F-6: návesť pred cestou s obmedzením F-6a: návesť pred cestou s výstrahou F-7: návesť pred križovatkou s obmedzením
Znak F-8.svg Znak F-9.svg Znak F-10.svg
F-8: návesť pred obchádzkou F-9: smerová tabuľa na obchádzku F-10: usporiadanie jazdných pruhov
Znak F-11.svg Znak F-12.svg Znak F-13.svg Znak F-14a.svg Znak F-14b.svg Znak F-14c.svg
F-11: usporiadanie jazdných pruhov F-12: vyznačenie smeru pre tranzit F-13: vyznačenie smeru pre tranzit F-14a: návesť pred výjazdom z diaľnice (300 m) F-14b: návesť pred výjazdom z diaľnice (200 m) F-14c: návesť pred výjazdom z diaľnice (100 m)
Znak F-15.svg Znak F-16.svg Znak F-17.svg Znak F-18.svg
F-15: asymetrické rozloženie jazdných pruhov F-16: zníženie počtu jazdných pruhov F-17: koniec jazdného pruhu na jednosmernej ceste F-18: vyznačenie smeru pre zdravotnícke vozidlá
Znak F-19.svg Znak F-20.svg Znak F-21.svg Znak F-22.svg
F-19: jazdný pruh pre cyklistov F-20: vyznačenie jazdného pruhu pre danú kategóriu vozidiel F-21: zmena smeru jazdy F-22: obmedzenie v niektorom jazdnom pruhu