Zoznam neperiodických komét

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie
Kométa Objavitelia, dátum objavu
C/1577 V1 (1577 I) 1. november, 1577 absolútna magnitúda -1,8, jedna zo štyroch komét so zápornou absolútnou magnitúdou
C/1652 Y1 van Riebeeck, 17. december, 1652 (Kapské Mesto, Južná Afrika)
Kirchova kométa (C/1680 V1) Kirch, 14. november, 1680 (prvé teleskopické objavenie kométy)
C/1686 R1 van der Stel, 12. august, 1686 (Kapské Mesto, Južná Afrika)
C/1689 X1 van der Stel, 24. november, 1689 (Kapské Mesto, Južná Afrika)
Veľká kométa roku 1729 (C/1729 P1, 1729, Kométa Sarabat) Sarabat, 1. august, 1729 absolútna magnitúda -3, jedna zo štyroch komét so zápornou absolútnou magnitúdou
C/1743 X1 (1744, Kométa Klinkenberg-de Chéseaux) Klinkenberg, 9. december, 1743, a de Chéseaux, 13. december, 1743 jasnejšia ako Jupiter a v marci 1744 mala najmenej 6 chvostov
C/1746 P1 (1747, Kométa de Chéseaux) de Chéseaux, 13. august, 1746 absolútna magnitúda -0,5, jedna zo štyroch komét so zápornou absolútnou magnitúdou
Veľká kométa roku 1760 (C/1760 A1, 1759 III, Parisian Comet) 7. január, 1760, priblížila sa k Jupiteru na vzdialenosť 0,054 AU v roku 1758
Kométa Lexell (D/1770 L1) 14. jún, 1770, Messier, ale pomenovaná po Lexellovi, ktorý ako prvý vypočítal jej dráhu
Veľká kométa roku 1771 (C/1771 A1, 1770 II) 9. január, 1771
Veľká kométa roku 1783 (C/1783 X1, 1784) de la Nux, 15. december, 1783
Veľká kométa roku 1807 (C/1807 R1, 1807) Giovanni, 9. september, 1807
Veľká kométa roku 1811 (C/1811 F1) Flaugergues, 25. marec, 1811
Veľká kométa roku 1819 (1819 II, Comet Tralles) Tralles, 1. júl, 1819
Veľká kométa roku 1823 (C/1823 Y1, 1823) 24. december, 1823
Kométa Pons (C/1825 N1, 1825 IV) Pons, 18. júl, 1825
Veľká kométa roku 1830 (C/1830 F1, 1830 I) Faraguet, 16. marec, 1830 (Maurícius) a Fallows, 20. marec, 1830 (Kapské Mesto, Južná Afrika)
Veľká kométa roku 1831 (C/1831 A1, 1830 II) Herapath, 7. január, 1831
Veľká kométa roku 1843 (C/1843 D1, 1843 I) 5. február, 1843
Veľká kométa roku 1844 (C/1844 Y1, 1844 III) 17. december, 1844
Veľká kométa roku 1845 (C/1845 L1, 1845 III) 2. jún, 1845
Kométa Hind (C/1847 C1, 1847 I) Hind, 6. február, 1847
Kométa slečny Mitchellovej (C/1847 T1, 1847 VI) Mitchellová, 1. október, 1847
Kométa Klinkerfues (C/1853 L1, 1853 III) Klinkerfues, 11. jún, 1853
Veľká kométa roku 1854 (C/1854 F1, 1854 II) 23. marec, 1854
Kométa Donati (C/1858 L1, 1858 VI) Donati, 2. jún, 1858
Veľká kométa roku 1860 (C/1860 M1, 1860 III) 18. jún, 1860
Veľká kométa roku 1861 (C/1861 J1, 1861 II) Tebbutt, 13. máj, 1861
Veľká južná kométa roku 1865 (C/1865 B1, 1865 I) 17. január, 1865
Kométa Coggia (C/1874 H1, 1874 III) Coggia, 17. apríl, 1874
Veľká južná kométa roku 1880 (C/1880 C1, 1880 I) 1. február, 1880
Veľká kométa roku 1881 (C/1881 K1, 1881 III, 1881b) Tebbutt, 22. máj, 1881
Veľká kométa roku 1882 (C/1882 F1, 1882 I, 1882a) Wells, 18. marec, 1882
Veľká septembrová kométa roku 1882 (C/1882 R1, 1882 II, 1882b) 1. september, 1882, dosiahla hviezdnu veľkosť okolo -17 (C/1882 R1, C/1945 X1 (du Toit) a C/1965 S1 môžu byť fragmenty X/1106 C1)
Veľká južná kométa roku 1887 (C/1887 B1, 1887 I, 1887a) Thome, 18. január, 1887, „Bezhlavý zázrak“
Veľká kométa roku 1901 (C/1901 G1, 1901 I, 1901a) 23. apríl, 1901
Veľká januárová kométa roku 1910 (C/1910 A1)
(nemýliť si s návratom kométy 1P/Halley v roku 1910)
Pozorovaná mnohými ľuďmi ráno 12. januára, 1910, prvý astronóm, ktorý ju videl, bol Innes
Kométa Brooks (C/1911 O1, 1911 V, 1911c) Brooks, 21. júl 1911
Kométa Beljawsky (C/1911 S3, 1911 IV, 1911g) Beljawsky, 29. september 1911
Kométa Skjellerup-Maristany (C/1927 X1, 1927 IX, 1927k) Skjellerup, 28. november, 1927, a Maristany, 6. december 1927
Kométa de Kock-Paraskevopoulos (C/1941 B2, 1941 IV, 1941c) de Kock, 15. január 1941 a Paraskevopoulos, 23. január, 1941
Veľká južná kométa (C/1947 X1, 1947 XII, 1947n) 7. december 1947
Kométa zatmenia (C/1948 V1, 1948 XI, 1948l) Prvýkrát pozorovaná počas úplného zatmenia Slnka v Nairobi, 1. november 1948 (magnitúda okolo -2)
Kométa Arend-Roland (C/1956 R1, 1957 III, 1956h) Arend a Roland, 8. november 1956
Kométa Mrkos (C/1957 P1, 1957 V, 1957d) Mrkos, 29. júl 1957
Kométa Wilson-Hubbard (C/1961 O1, 1961 V, 1961d, Drakesen, Portlock-Weinberg) Wilson a Hubbard, 23. júl 1961
Kométa Humason (C/1961 R1, 1962 VIII, 1961e) Humason, 1. september, 1961
Kométa Seki-Lines (C/1962 C1, 1962 III, 1962c, Reitberg-Blakesen, Khokhlov) Seki a Lines, 4. február 1962
Kométa Ikeya-Seki (C/1965 S1, 1965 VIII, 1965f) Ikeya, Seki, 18. september 1965
Kométa Bennett (C/1969 Y1, 1970 II, 1969i) Bennett, 28. december 1969
Kométa White-Ortiz-Bolelli (C/1970 K1, 1970 VI, 1970f) White, 18. máj, 1970, Ortiz, 21. máj 1970, a Bolelli, 22. máj 1970
Kométa Kohoutek (C/1973 E1, 1973 XII, 1973f) Kohoutek, 7. marec 1973
Kométa West (C/1975 V1, 1976 VI, 1975n) West, 10. august 1975
Kométa Skorichenko-George (C/1989 Y1, 1990 VI, 1989e1) Skorichenko a George, 17. december 1989
Kométa Shoemaker-Levy 9 (D/1993 F2, 1994 X, 1993e) E. Shoemaker, C. Shoemaker, Levy, 24. marec 1993
Kométa Hale-Bopp (C/1995 O1) Hale a Bopp, 23. júl 1995, jedna len zo štyroch známych komét so zápornou absolútnou hviezdnou veľkosťou (-2,7)
Kométa Hyakutake (C/1996 B2) Hyakutake, 30. január 1996
Kométa Zhu-Balam (C/1997 L1) J. Zhu 3. jún 1997
Kométa Machholz Machholz, 27. august 2004
Kométa Pojmanski (C/2006 A1) Pojmanski, 1. január 2006

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]