Zoznam vládcov Belgicka

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prejsť na: navigácia, hľadanie

Králi "Belgičanov"[upraviť | upraviť zdroj]

Leopold I. (1831-1865)
Leopold II. (1865-1909)
Albert I. (1909-1934)
Leopold III. (1934-1951)
Charles-Theodore princ-regent (1944-1950)
Baudouin I. (1951-1993)
Albert II. (1993-2013)
Filip I. Belgický (2013- )

Zoznam predsedov vlády[upraviť | upraviť zdroj]

Belgický predseda vlády sa volá Premier Ministre po francúzsky, Eerste Minister po holandsky a Premierminister po nemecky.

Hoci vedúci predstavitelia vlády boli menovaní už od nezávislosti krajiny, predsedal až do roku 1918 Rade ministrov často kráľ Belgičanov, takže moderná éra predsedov vlád začína po prvej svetovej vojne.

Pred rokom 1918[upraviť | upraviť zdroj]

Po roku 1918[upraviť | upraviť zdroj]

Predseda vlády Dátumy narodenia a smrti Nástup do funkcie Koniec funkcie
Léon Delacroix 1867-1929 21. november 1918 20. november 1920
Henri Carton de Wiart 1869-1951 20. november 1920 16. december 1921
Georges Theunis 1873-1944 16. december 1921 13. máj 1925
Aloys van de Vyvere 1871-1961 13. máj 1925 17. jún 1925
Prosper Poullet 1868-1937 17. jún 1925 20. máj 1926
Henri Jaspar 1870-1939 20. máj 1926 6. jún 1931
Jules Renkin 1862-1940 6. jún 1931 22. október 1932
Charles de Broqueville 1860-1940 22. október 1932 20. november 1934
Georges Theunis 1873-1944 20. november 1934 25. marec 1935
Paul van Zeeland 1893-1973 25. marec 1935 24. november 1937
Paul-Emile Janson 1872-1944 24. november 1937 15. máj 1938
Paul-Henri Spaak 1899-1972 15. máj 1938 20. február 1939
Hubert Pierlot 1883-1963 22. február 1939 12. február 1945
Achille Van Acker 1898-1978 12. február 1945 13. marec 1946
Paul-Henri Spaak 1899-1972 13. marec 1946 31. marec 1946
Achille Van Acker 1898-1978 31. marec 1946 3. august 1946
Camille Huysmans 1871-1968 3. august 1946 20. marec 1947
Paul-Henri Spaak 1899-1972 20. marec 1947 11. august 1949
Gaston Eyskens 1905-1988 11. august 1949 8. jún 1950
Jean Duvieusart 1900-1977 8. jún 1950 15. august 1950
Joseph Pholien 1884-1968 15. august 1950 15. január 1952
Jean Van Houtte 1907-1991 15. január 1952 23. apríl 1954
Achille Van Acker 1898-1978 23. apríl 1954 26. jún 1958
Gaston Eyskens 1905-1988 26. jún 1958 25. apríl 1961
Théodore Lefèvre 1914-1973 25. apríl 1961 28. júl 1965
Pierre Harmel 1911-2009 28. júl 1965 19. marec 1966
Paul Vanden Boeynants 1919-2001 19. marec 1966 17. jún 1968
Gaston Eyskens 1905-1988 17. jún 1968 26. január 1973
Edmond Leburton 1915-1997 26. január 1973 25. apríl 1974
Leo Tindemans 1922- 25. apríl 1974 20. október 1978
Paul Vanden Boeynants 1919-2001 20. október 1978 3. apríl 1979
Wilfried Martens 1936- 3. apríl 1979 6. apríl 1981
Mark Eyskens 1933- 6. apríl 1981 17. december 1981
Wilfried Martens 1936- 17. december 1981 7. marec 1992
Jean-Luc Dehaene 1940- 7. marec 1992 12. júl 1999
Guy Verhofstadt 1953- 12. júl 1999 20. marec 2008
Yves Leterme 1960- 20. marec 2008 30. december 2008
Herman Van Rompuy 1947- 30. december 2008 25. november 2009
Yves Leterme 1960- 30. december 2008 december 2011
Elio Di Rupo 1951- december 2011