Spätná kompatibilita: Rozdiel medzi revíziami

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Smazaný obsah Přidaný obsah
d kozmetika
Bronto (diskusia | príspevky)
Bez shrnutí editace
Riadok 1: Riadok 1:
V technickej praxi je produkt '''spätne kompatibilný''', alebo tiež '''kompatibilný zhora nadol''', pokiaľ dokáže nahradiť svojho predchodcu tak že spolupracuje s produktami, ktoré boli vytvorené pre starší produkt. Novší produkt teda dokáže plnohodnotne nahradiť svojho predchodcu. Ak produkt nahrádza iný, podobný produkt, hovoríme len o kompatbilite bez prívlastku spätná.
'''Spätná kompatibilita''' alebo '''kompatibilita zhora nadol''' je v technickej praxi vlastnosť produktu, spočívajúca v tom, že dokáže nahradiť svojho predchodcu tak, že spolupracuje s produktami, ktoré boli vytvorené pre starší produkt. Novší produkt teda dokáže plnohodnotne nahradiť svojho predchodcu. Ak produkt nahrádza iný, podobný produkt, hovoríme len o kompatbilite bez prívlastku spätná.


Napríklad softvér. V softvéri vytvoríme súbor, ktorý po nahradení softvéru jeho novšou verziou v tejto novšej verzii dokážeme otvoriť a opätovne spracovať.
Napríklad softvér. V softvéri vytvoríme súbor, ktorý po nahradení softvéru jeho novšou verziou v tejto novšej verzii dokážeme otvoriť a opätovne spracovať.



Príklady spätnej kompatibility z technickej praxe:
Príklady spätnej kompatibility z technickej praxe:


*Počítač je spätne kompatibilný, pokiaľ umožňuje používať softvér, alebo hardvér vytvorený pôvodne pre počítač, ktorý nahradil.
*Počítač je spätne kompatibilný, ak umožňuje používať softvér alebo hardvér vytvorený pôvodne pre počítač, ktorý nahradil.
*USB port verzie 2.0 je spätne kompatibilní s verziou 1.1. To znamená, že zariadenia vyrobené pre USB 1.1 budú fungovať aj v porte USB 2.0
*[[USB port]] verzie 2.0 je spätne kompatibilný s verziou 1.1. To znamená, že zariadenia vyrobené pre USB 1.1 budú fungovať aj v porte USB 2.0
*32 bitová zbernica EISA je spätne kompatibilná so zbernicou ISA 16bit a tá zase so zbernicou ISA 8bit.
*32 bitová zbernica [[EISA]] je spätne kompatibilná so zbernicou ISA 16bit a tá zase so zbernicou ISA 8bit.
*FAT 32 bit je spätne kompatibilná s FAT 16
*[[FAT]] 32 bit je spätne kompatibilná s FAT 16
*DVD mechanika je spätne kompatibilná s CD mechanikou
*[[mechanika DVD]] je spätne kompatibilná s [[mechanika CD|mechanikou CD]]



V súvislosti so spätnou kompatibilitou sa pri výpočtovej technike stretávame aj s pojmom "'''legacy port'''" (angl. legacy = dedičstvo, odkaz)

Týmto pojmom sa vo výpočtovej technike označuje port, alebo konektor v počítači, ktorý je celý (alebo jeho časť) považovaný za zastaraný (prekonaný), ale napriek tomu sa vyskytne v novom, modrnom zariadení. Mnohí výrobcovia (hlavne notebookov, kôli úspore miesta) už používajú len modernejšie porty, ktoré do určitej miery replikujú možnosti starého portu ale naviac poskytujú viac možností. Dôvodom zachovávania starého, už technologicky prekonaného portu je požiadavka trhu - spätná kompatibilita. Stále existuje množstvo zariadení ktoré tento port používajú.
Najtypickejším príkladom "legacy portu" je paralelný port (centronics, bitronics), ktorý ešte stále používa veľa typov tlačiarní aj keď dnes je už nahradený portom USB. Preto sa s paralelným portom môžeme ešte stretnúť aj v dnešných moderných počítačoch.

Viacero výrobcov tento problém rieši externými prevodníkmi (USB na sériový port, USB na paralelný port ...).

Príkladom takéhoto "prežitého" portu v novom zariadení môže byť:

*Paralelný port
*Sériový port
*DIN (alebo PS/2) klávesnicový port
*PS/2 port
*Game/MIDI port












V súvislosti so spätnou kompatibilitou sa pri výpočtovej technike stretávame aj s pojmom [[legacy port]] (angl. legacy = dedičstvo, odkaz).
[[Kategória:Konštrukcia]]




[[Kategória:Technika]]
[[Kategória:Počítače]]
[[en:Backward compatiblity]]
[[en:Backward compatiblity]]

Verzia z 00:20, 23. október 2007

Spätná kompatibilita alebo kompatibilita zhora nadol je v technickej praxi vlastnosť produktu, spočívajúca v tom, že dokáže nahradiť svojho predchodcu tak, že spolupracuje s produktami, ktoré boli vytvorené pre starší produkt. Novší produkt teda dokáže plnohodnotne nahradiť svojho predchodcu. Ak produkt nahrádza iný, podobný produkt, hovoríme len o kompatbilite bez prívlastku spätná.

Napríklad softvér. V softvéri vytvoríme súbor, ktorý po nahradení softvéru jeho novšou verziou v tejto novšej verzii dokážeme otvoriť a opätovne spracovať.

Príklady spätnej kompatibility z technickej praxe:

  • Počítač je spätne kompatibilný, ak umožňuje používať softvér alebo hardvér vytvorený pôvodne pre počítač, ktorý nahradil.
  • USB port verzie 2.0 je spätne kompatibilný s verziou 1.1. To znamená, že zariadenia vyrobené pre USB 1.1 budú fungovať aj v porte USB 2.0
  • 32 bitová zbernica EISA je spätne kompatibilná so zbernicou ISA 16bit a tá zase so zbernicou ISA 8bit.
  • FAT 32 bit je spätne kompatibilná s FAT 16
  • mechanika DVD je spätne kompatibilná s mechanikou CD

V súvislosti so spätnou kompatibilitou sa pri výpočtovej technike stretávame aj s pojmom legacy port (angl. legacy = dedičstvo, odkaz).