Ťahač (automobil)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ťahač návesov)
Ťahač DAF XF 105.460 SC Lowdeck
Ťahač Volvo FH16 610 GT 6x4
Ťahač Tatra 813

Ťahač je nákladný automobil určený na pripojenie a ťahanie návesu alebo prívesu.

Ťahač návesov[upraviť | upraviť zdroj]

Ťahač návesov alebo návesový ťahač alebo sedlový ťahač má na podvozku tzv. točňu, na ktorej je čapom uchytený náves, vytvárajúci spolu s ťahačom tzv. návesovú súpravu či jazdnú súpravu. Ťahač návesov nemá vlastnú úložnú plochu a teda neprepravuje žiaden náklad, iba ťahá sedlový náves.

Ťahač má spravidla prednú riadenú nápravu a jednu alebo dve hnané zadné nápravy. Vozidlá, určené na prepravu súprav v ťažkých podmienkach môžu byť vybavené pohonom všetkých náprav. V niektorých krajinách (USA, Austrália) je možné za náves pripojiť ďalšie prípojné vozidlá (prívesy). Hmotnosť súpravy tak môže dosiahnuť desiatky ton.

Preprava ťažkých nákladov si vyžaduje moderné a výkonné pohonné jednotky, ktoré dokážu dlhodobo spoľahlivo fungovať v náročných podmienkach. Najpoužívanejším sa stal rokmi preverený vznetový motor, ktorý okrem výkonu ponúka dôležitý vysoký krútiaci moment (silu). Štandardom pre súpravy s celkovou hmotnosťou 42 ton (najčastejšia kategória) je výkon 420 k, teda 10 k na tonu. Výkon motorov ťahačov sa pohybuje v rozmedzí 400 – 700 koní a krútiaci moment od 2000 – 3000 Nm.

Ťahač prívesov[upraviť | upraviť zdroj]

Ťahač prívesov alebo prívesový ťahač sa konštrukčne odlišuje od návesového ťahača absenciou točne. Sú prispôsobené na ťahanie alebo tlačenie prívesov a súprav s hmotnosťou až 100 ton. Tajomstvo ich sily nie je v enormnom výkone motora, ale v sprevodovaní, čím klesá maximálna rýchlosť no stúpa ťažná sila vozidla.

Ťahače majú zväčša 3 až 4 zosilnené nápravy so zapínateľným pohonom všetkých kolies a menšiu ložnú plochu, umožňujúcu montáž záťaže, zlepšujúcej adhéziu zadných kolies. Pri preprave extrémnych nákladov sa do súpravy pripája viac ťahačov, ktoré môžu súpravu ťahať alebo i tlačiť.

Zástupcami prívesových ťahačov sú Tatra 815, Tatra 813 alebo Tatra 141.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]