Alaska Highway

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Aljašská diaľnica)
Mapa aljašskej diaľnice
Nultý míľnik v Dawson Creek

Alaska Highway (doslova Aljašská diaľnica) je dôležitá komunikácia, ktorá vedie z Dawson Creek (Britská Kolumbia) do Delta Junction (Aljaška) cez Whitehorse (Yukon). Pôvodná dĺžka cesty pri dokončení v roku 1943 bola 2451 km (1523 míľ). Historický koniec je na križovatke s Richardson Highway blízko dnešného míľnika 1422 v Delta Junction, 160 kilometrov juhozápadne od Fairbanks.

Výstavba[upraviť | upraviť zdroj]

Návrh vybudovať cestu sa objavil už v 30. rokoch 20. storočia, ale pretože by pre Kanadu nemal väčší význam, k jeho realizácii napokon nedošlo. Keď však počas 2. svetovej vojny potrebovali Spojené štáty podporiť vojenské základne na Aljaške, odkiaľ plynula najväčšia časť zásob pre Sovietsky zväz prostredníctvom Lend-Lease, bolo nutné čo najskôr efektívne spojiť USA s Aljaškou. Ako najjednoduchší variant sa zdala pozemná komunikácia cez kanadské územie. Preto začala americká armáda budovať cestu v štyroch hlavných smeroch - z Delta Junction juhovýchodne k spojke v Beaver Creek, z druhej strany z Dawson Creek a potom na východ i západ z Whitehorse. Východné časti sa spojili na 588. míli v mieste dnes známom ako Contact Creek. Cesta bola oficiálne dokončená 28. októbra 1942, hoci prvé vozidlá po nej prešli až v roku 1943.

Povojnové obdobie[upraviť | upraviť zdroj]

Po vojne zaplatila kanadská vláda Spojeným štátom 123,5 mil. USD za výstavbu aljašskej diaľnice a niekoľkých odbočiek, aj napriek ich značnému poškodeniu. Od tejto doby sa cesty postupne opravujú. Od roku 1947 bola vyrovnaním viacerých úsekov celkovo skrátená o 55 kilometrov. Od roku 1949 vychádza pravidelne ročenka The Milepost, informujúca o aljašskej diaľnici a ďalších cestách v severozápadnej Kanade.

Iný projekt[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Aljašská dálnice na českej Wikipédii.