Autolykos (mytológia)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Autolykos (starogr. Αὐτόλυκος – Autolykos, lat. Autolycus) je v gréckej mytológii syn boha Herma a jeho milenky Chiony, jeden z najľstivejších Grékov starých mýtov.

Autolykos sa pre svoju prefíkanosť dostal z mýtov až do prísloví. Niet sa ale čomu čudovať, keďže jeho otec Hermes bol aj bohom zlodejov a ako jeho syn túto vlastnosť zdedil. Dokázal však aj neuveriteľné veci, čoho sa dotkol, keď chcel, stalo neviditeľným, čierne vedel zmeniť na biele, rohaté zvieratá menil na bezrohé a mnoho iného. Žiadnu jeho krádež mu preto dlho nevedeli dokázať.[1]

Najznámejším jeho činom bola krádež stáda oichalskému kráľovi Eurytovi. Autolykos keď stádo ukradol zmenil jeho výzor a neštítil sa ho predať svojmu priateľovi Heraklovi, ktorého z tejto krádeže navyše ešte aj obvinil. Stal sa tak prvým zlodejom o ktorom je známe, že volal: „Chyťte zlodeja!

Krádeže dobytka sa tiež dopustil voči Sizyfovi, lenže Sizyfos bol múdrejší a nastražil mu pascu. Na kopytá stáda vyryl nápis „Ukradol Autolykos“, takže bol Autolykos okamžite po čine usvedčený a potrestaný.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ovidius, Metamorphoses, XI, 301.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]