Blažej Podmanický

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Blažej Podmanický
uhorský vojvodca, majiteľ hradu Hričov
Narodenie1420
Úmrtie1480

Blažej Podmanický (* 1420 – † 1480) bol uhorský vojvodca, majiteľ hradu Hričov.

Osobnosť Blažeja Podmanického býva často mylne zamieňaná s Blažejom Maďarom alebo Blažejom Borotínom, o jeho pôvode sa nevie nič určitého. Jeho mladosť spadá do doby husitských vojen. Z počiatku vraj bojoval po boku husitov proti českému kráľovi. Od roku 1466 sa priklonil na stranu kráľa Mateja. Jiří z Poděbrad požiadal kráľa Mateja (1467), aby odvolal Blažeja Podmanického z Moravy, kde pustošil.

Roku 1468 daroval kráľ Matej Blažejovi Podmanickému za osobnú zdatnosť a smelosť hrad Hričov s príslušenstvami (Horný a Dolný Hričov, Hričovské Podhradie, Peklina, Dolné a Horné Hlboké, Závadka, Bytčianska Lehota, Ovčarsko, Veľká Kotešová a Dlhé Pole). V máji roku 1469 Blažej nadobudol nové majetky ako Prečín, Fačkov a Hliník.

Blažej Podmanický sa oženil po dva razy. Prvá žena bola dcéra (alebo vnučka) Vencela Bjelika, pána lednického hradu. Druhá žena Dorota bola vdovou po Svidrigovi, vodcovi českých husitov. S Blažejom mala syna Vencela (Ladislava). Blažej Podmanický zomrel v auguste roku 1480.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. FŰKŐ, P.: Podmanickovci a dejiny Bystrického hradu. Považská Bytrica 1944, s. 33 – 34.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • SASINEK, F. V.: Blažej Podmanický. In: Letopis Matice Slovenskej, roč. IX., sv. II. Turč. sv. Martin 1872, s. 12.