Centrum asistovanej reprodukcie II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UPJŠ a UN L. Pasteura

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Centrum asistovanej reprodukcie II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika a Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach bolo prvé centrum asistovanej reprodukcie na Slovensku. Centrum malo štatút celoštátneho referenčného centra pre asistovanú reprodukciu.

Pri založení Centra asistovanej reprodukcie II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UPJŠ v Košiciach stáli významní reproduktológovia z Univerzity veterinárskeho lekárstva v Košiciach, a to MVDr. Daniel Hlinka, PhD., prof. MVDr. František Lešník, DrSc., prof. MVDr. Juraj Kačmárik, CSc., prof. MVDr. Imrich Maraček, DrSc., ako aj nestor asistovanej reprodukcie a osobnosť svetového formátu prof. MUDr. Ladislav Pilka, DrSc. z Brna.[1]

Významní pracovníci[upraviť | upraviť zdroj]

Pracovníci centra naberali vedomosti na renomovaných pracoviskách v Spojenom kráľovstve, Francúzsku či Česku. Centrum asistovanej reprodukcie II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky viedli postupne MUDr. Miroslav Herman, PhD., MUDr. Radomír Hredzák, PhD. a doc. MUDr. Silvia Toporcerová, PhD. Laureátka ocenenia Slovenka roka 2018[2] v kategórii Zdravotníctvo. Najvýznamnejšími embryológmi tohto centra boli MVDr. Daniel Hlinka, PhD., ktorý v roku 1994 ako prvý lekár vo vtedajšom Československu vykonal oplodnenie vajíčka metódou ICSI s úspešným výsledkom narodenia dieťaťa. Ďalej MVDr. Miroslava Popelková, PhD, MVDr. Viera Ždilová, PhD. a RNDr. Marek Dudáš, PhD.

Odchovanci II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LF UPJŠ, ktorí pracovali v klinickom centre asistovanej reprodukcie, postupne, po odchode z II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky zakladali centrá asistovanej reprodukcie doma aj v zahraničí. MVDr. Daniel Hlinka, PhD (Brno, Praha), MUDr. Miroslav Herman, PhD. (Košice), MUDr. Radomír Hredzák, PhD. (Košice), doc. MUDr. Silvia Toporcerová, PhD. (Košice).

Významné prvenstvá[upraviť | upraviť zdroj]

Ako na prvom pracovisku na Slovensku sa tu začala využívať mikromanipulačná metóda intracytoplazmatickej injekcie spermie do oocytu (ICSI). Výsledkom bolo v roku 1995 narodenie prvého dieťaťa po ICSI na Slovensku a to len necelé tri roky po tom, čo sa touto formou oplodnenia oocytu narodilo prvé dieťa na svete.

V roku 1996 bola zavedená metóda asistovaného hatchingu a v roku 1997 sa narodilo prvé dieťa po prenose rozmrazeného embrya, opätovne išlo o prvenstvo na Slovensku.

Ako na prvom pracovisku na Slovensku sa tu začala používať metodika MESA-TESE chirurgického odberu spermií zo semenníka a nadsemenníka. Prvé dieťa po chirurgickom odbere spermií sa narodilo v roku 1998, len dva roky po narodení prvého takéhoto dieťaťa na svete.

V roku 1998 sa zaviedla nová originálna metóda spracovania spermií na intracytoplazmatickú injekciu do oocytu bez použitia polyvinylpyrolidónu, ktorá bola publikovaná v Human Reproduction a zaznamenala značný ohlas i na zahraničnej pôde.[3]

Centrum asistovanej reprodukcie zaniklo spolu s II. Gynekologicko-pôrodníckou klinikou LF UPJŠ a Univerzitnou nemocnicou L. Pasteura v roku 2012.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pella, D., Firment, J. a kol.: Lekárska fakulta v Košiciach má 70 rokov. Košice, 2018. ISBN 978-80-8152-618-3
  2. https://vedanadosah.cvtisr.sk/vysledky-prestiznej-ankety-slovenka-roka-2018
  3. Ostró, A., Ginelli, T. eds.: 100 rokov ústavného pôrodníctva a gynekológie v Košiciach. Košice, 2005. ISBN 80-232-025-0