Diskusia:Heuristika (história)

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Takéto články treba automaticky spájať. Heuristika je všeobecná kognitívna metódika, nezáleží v akej disciplíne sa konkrétne použije. Toto si zaslúži maximálne jeden ostavec v hlavnom článku. To budeme mať potom články ako Matematika (história) len preto, že aj v histórii sa používa matematika? Pozrite tiež Filit/Heuristika. --AtonX 11:32, 3 júl 2006 (UTC)

A prosím neodstraňovať svojvoľne môj tag, kým sa neskončí diskusia. --AtonX 11:34, 3 júl 2006 (UTC)

Nie, AtonX, nevyznáš sa v tom, heuristika je normálne názov odboru histórie. To sú základné veci. A čo všetko heuristika je a nie je nájdeš na rozlišovacej stránke. Bronto 11:47, 3 júl 2006 (UTC)

  • Vyznám sa v tom. Heuristika je náuka o objavovaní a vynaliezaní, o vytváraní nových poznatkov. Áno, používa sa alebo sa dá použiť aj v histórii, aj v matematike, aj vo filozofii, aj v každej inej vednej disciplíne. Pre každú z nich budeme mať samostatný trojvetový stub? --AtonX 12:03, 3 júl 2006 (UTC)
    • áno, dokonca aj v manažmente poznáme heuristické metódy rozhodovania, ktoré tvoria akýsi prienik medzi metódami empirickými a metódami matematickými :) ----norway.today 12:07, 3 júl 2006 (UTC)
  • Nevyznáš sa AtonXm, nerozmýšlaš a okrádaš ma o čas. Heuristika je AJ náuka vynaliezaní, na rozlišovacej stránke to máš jasne napísané. Napríklad heuristika v histórii NIE JE náuka o vynaliezaní. Čo na tom nechápeš preboha??? Každé cudzie slovo má pôvodne nejaký jeden význam, z ktorého sa postupne vyvinuli desiatky konkrétnych iných významov. Ja neviem, mám vám ako na stránke raketa ako malým deťom začať citovať, alebo ste to schopní pochopiť aj sami? Toto už pomaly nie je ani úroveň základnej školy. Bronto 12:30, 3 júl 2006 (UTC)
    • Samozrejme, že heuristika v histórii NIE JE náuka o vynaliezaní, v tom máš úplnú pravdu, to som ani nikdy netvrdil. Heuristika v histórii je náuka o objavovaní faktov a nových poznatkov na základe analýzy zozbieraných prameňov. Na čo by sa inak zberali? A práve preto sa AJ v histórii heuristika volá heuristika, a nie jednoducho zbieranie. Heuristická—t.j. vedúca k novým poznatkom—je potom taká metóda klasifikácie (napríklad na primárne a sekundárne) a analýzy (napríklad analógia) prameňov, ktorá zodpovie na položenú historickú otázku alebo problém. Ak to celé máme zovšeobecniť (a práve s týmto krokom majú niektorí Wikipediáni problém), heuristika je všeobecne veda, náuka, metóda ktorá nás smeruje a pomáha nám nachádzať nové poznatky, objavy, riešenia systematickou, vedeckou cestou. Či už je to v matematike, biológii, histórii, informatike alebo ktoromkoľvek inom odvetví. --AtonX 07:20, 4 júl 2006 (UTC)

Kolegovia, čo keby sme urobili kompromis, a teda na rozlišovaciu stránku heuristika dali najprv všeobecný popis ako navrhuje AtonX (alebo ho upravili, lebo sa tam vlastne aj čiastočne nachádza) a nechali tam aj všetky ostatné významy, ako navrhuje Bronto? AtonX, myslím že nič ti nebráni dopísať tam, čo uznáš za vhodné. --Wizzard 07:32, 4 júl 2006 (UTC)

  • Wizzi, vtip je v tom, že neexistujú ostatné významy! Heuristika je stále jedno to isté všeobecné slovo, s jediným všeobecným významom. Preto som navrhol tieto dva články {{spojiť}}. Nejaký vandal však opakovane vymazáva môj tag bez toho, aby bola konsenzuálne ukončená diskusia o tomto návrhu. --AtonX 07:39, 4 júl 2006 (UTC)
  • Vtip je v tom, že existujú a končím debatu, lebo zas trepeš až sa hory zelanajú a myslím, že to aj dobre vieš. Práve táto rozlišovacia stránka je spracované veľmi dobre a nie je k nej čo dodať (sú aj horšie prípady). To čo tvrdíš, sa tá tvrdiť pri každom druhom slove, ktoré má viac podobných významov, je to primitívne, hlúpe, nesprávne a zbytočné (konkrétne: ty máš nejakú predstavu, čo je heuristika a všetci ostaní môže ísť so svojimi prestavami do kelu, lebo veď to je všetko "to isté ..." ). Opakujem: Heuristika, tak ako hociktoré iné slovo, má základný význam (pričom ani ten nie je v tomto prípade jednoznačný na rozdiel od toho, čo si ty myslíš) a potom má odvodené iné, aj keď podobné významy. Na rozlišovacej stránke sú uvedené len tie, ktoré sú odlišné od základného významu, tak sa to robí v každej encyklopédii a tak sa to vždy robilo aj tu. Takto to nájdeš pre slovo heuristika aj v iných encyklopédiách (aj ked tam nemajú toľko miesta, takže tam tých významov je o niečo menej), takže si si na kvázi-mudrovanie vybral nesprávny článok. Takisto znenie tohto článku je úplne v podriadku, heuristika je normálny odbor a náuka (nie smer alebo metóda) v histórii a zaslúži si svoj článok. Napríklad v matematike alebo v ekonómii taký odbor alebo náuka neexistuje, preto ani nie je uvedený na rozlišovacej stránke a nebude mať svoj článok a preto pre tieto vedy platí základný všeobecný význam. Takže: konkrétne tento článok má byť o teoreticky o historických prameňoch, ich zhromažďovaní a prípadne aj ich hodnotení, s "kognitívnou metódou" to nemá (dnes už) nič spoločné. A rôzne významy heuristiky si snáď schopný nalistovať aj sám alebo nájsť na internete... Bronto 01:54, 5 júl 2006 (UTC)