Presne stanovené meno domény

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z FQDN)

Presne stanovené meno domény (iné názvy: presne stanovený názov domény, presne stanovené doménové meno, menej vhodne: plne kvalifikovaný názov domény/-né meno domény/-né doménové meno ; angl. fully qualified domain name), skr. FQDN, je jednoznačné meno domény, ktoré absolútne udáva pozíciu uzla v stromovej hierarchii DNS. Zahŕňa preto všetky mená domény vyššej úrovne až po najvyššiu úroveň [1].

Príklad: Majme zariadenie s názvom „mojstroj“ a doménu „priklad.sk“. Potom plne kvalifikované meno tohto stroja bude „mojstroj.priklad.sk.“. Toto meno absolútne špecifikuje toto zariadenie — aj keď vo svete môže existovať viac zariadení s menom „mojstroj“, existuje len jedno zariadenie „mojstroj.priklad.sk.“.

To, že meno je FQDN, symbolizuje bodka na konci mena, v našom prípade teda „.sk.“ a nie „.sk“. Napríklad, meno „môjstroj.bar.com“ je nejednoznačné, keďže môže byť prefixom dlhšieho mena domény, napr. „môjstroj.bar.com.sk“, kým „môjstroj.bar.com.“ je FQDN. V praxi sa bodka na konci takmer vždy vynecháva.

Maximálna povolená dĺžka FQDN je 255 bajtov s dodatočným obmedzením 63 bajtov na každú časť (návestie) doménového mena. Syntax mien domény je opísaná v rôznych RFC dokumentoch, — RFC 1035, RFC 1123 a RFC 2181. Akýkoľvek binárny reťazec môže byť použitý ako meno v mene domény, obvykle panuje nesprávny názor, že mená sú obmedzené na podmnožinu ASCII znakov.

Internacionalizované doménové mená rozširujú repertoár znakov v menách domény a zahŕňajú nielen ASCII znaky. Znaky Unicode sú zakódované do bajtových reťazcov v rámci štandardnej množiny znakov používaných v doménových menách. Dôsledkom toho obmedzenia počtu znakov návestí v internacionalizovaných doménových menách závisia od od návestí samotných.

Použitie v URL a na stránkach WWW[upraviť | upraviť zdroj]

FQDN nie je to isté čo URL, keďže v ňom chýba meno protokolu na komunikáciu so zariadením. URL vždy začína špecifikáciou „<schéma:>“, a obsahuje informácie špecifické pre schému, ako cestu k adresáru, meno súboru a číslo TCP portu.

Niekedy sa FQDN používajú namiesto úplných URL, v takých prípadoch sa predpokladá protokol HTTP na TCP porte 80 a webové prehliadače používajú tieto hodnoty, pokiaľ nie je uvedené inak.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  • RFC 1035: Domain names: implementation and specification
  • RFC 1123: Requirements for Internet Hosts - application and support
  • RFC 2181: Clarifications to the DNS specification