Ibn Rusta

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ibn Rustah)

Ibn Rusta (iné prepisy: Ebn Rosta, Ibn Rustah, Ibn Rosteh; celým menom: Abú Alí Ahmad bin Umar ibn Rusta/iné prepisy: Abú Alí Ahmad b. Omar ebn Rosta, Abú Alí Ahmed ibn Omar Ibn Rosteh; * 9. stor., Isfahán – † po 913, možno 923[1]) bol arabsko-perzský geograf, cestovateľ a encyklopedista.

O jeho živote sa vie okrem miesta narodenia málo. Okolo roku 903 cestoval po Arábii a Jemene.

Kniha vzácnych drahocenností[upraviť | upraviť zdroj]

Je autorom encyklopedickej po arabsky písanej knihy Kitáb al-a'lák an-nafísa (iný prepis: Ketáb al-a'aláq al-nafísa, do slovenčiny prekladané ako: Kniha vzácnych drahocenností alebo Kniha cenných drahokamov). Písal ju pravdepodobne medzi rokmi 903 až 913. Pri zostavovaní textu autor pravdepodobne okrem vlastných cestovateľských skúseností využil aj Kitáb al-masálik wa l-mamálik od Ibn Hurdádbiha z roku 885, ako aj stratenú knihu rovnakého mena, ktorú pred rokom 900 zostavil sámánovský vezír Abú Abdalláh Muhammad al-Džajhání. Kniha vzácnych drahocenností je dôležitým prameňom poznania dejín raných Slovanov, najmä Rusov a Chorvátov. Zachoval sa z neho len 7. diel, ktorý sa zaoberá geografiou a obsahuje aj informácie o Bulharoch, Burtásoch, Slovanoch/Slovenoch, Maďaroch, Chazaroch a iných národoch. Spomína v ňom aj kráľa Svätopluka (870-894), uvádza, že je to panovník Slovanov (Slovenov), títo Slovania majú kráľovstvo, Svätopluk má hodnosť raís ar-ru'asá (teda vládca vládcov/knieža kniežat/vodca vodcov a pod.), je korunovaný a ďalej ho v texte označuje aj priamo ako kráľ (vo voľnejšom preklade vládca) a jeho zástupca je subandž - župan[1]. Jeho sídlo je uprostred krajiny Slovanov a volá sa „Dž.rwáb“ (dnes bližšie neidentifikovateľné).

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b 67. OMAR IBN RUSTA. In: KUZMÍK, Jozef. Slovník starovekých a stredovekých autorov, prameňov a knižných skriptorov so slovenskými vzťahmi. Vyd. 1. Martin : Matica slovenská, 1983. 608 s. (Dokumentácia.) S. 112 – 113.