Japonská červená armáda

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Japonská červená armáda (jap. Nihon Sekigun, skrat. JRA z angl. Japanese Red Army) bola japonská ultraľavicová militantná skupina založená Fusako Šigenobuovou v roku 1971 po rozštiepení pôvodnej japonskej Frakcie červenej armády (známej aj ako Japonská komunistická liga). Zatiaľ čo prvá skupina, ktorá vznikla týmto rozdelením, Spojená červená armáda (Rengo Sekigun), sa zaoberala aktivitami v domovskom Japonsku, Japonská červená armáda bola aktívna hlavne v zahraničí. Obzvlášť na Blízkom východe, kde si v Libanone jej členovia utvorili svoj hlavný štáb a udržovali úzke vzťahy s Ľudovým frontom pre oslobodenie Palestíny (PFLP).

Skupina mala podľa jej vlastných slov okolo 40 členov, medzi najznámejších patrila spomínaná Fusako Šigenobuová, Haruo Wako, Yu Kikumura či Kozo Okamoto. JRA si za cieľ kládla predovšetkým zvrhnutie japonskej vlády a monarchie a spolu s ostatnými zahraničnými odbojovými skupinami spustenie svetovej revolúcie.

Prvou a najznámejšou akciou skupiny v zahraničí sa stal tzv. Masaker na letisku Lod v Izraeli, kde 30. mája 1972 traja jej členovia zabili paľbou z automatických zbraní 24 ľudí. Hoci to podľa vlastných slov síce urobili na podporu Ľudového frontu pre oslobodenie Palestíny, neurobili to však na jeho objednávku, ako sa často uvádza, ale z vlastnej iniciatívy.[chýba zdroj] Užšia spolupráca s PFLP sa začala až po tomto útoku.[chýba zdroj] Medzi ďalšie akcie JRA patrí niekoľko únosov lietadiel, viacero prepadnutí budov ambasád a komerčných spoločností, často spojené so zadržiavaním rukojemníkov, či bombové útoky. V ich poslednom útoku zo 14. apríla 1988 nechali vybuchnúť bombu v americkom dôstojníckom rekreačnom klube v talianskom Neapole, pričom zabili 5 ľudí.

Neskôr bolo viacero členov JRA vačšinou náhodne pozatýkaných v rôznych častiach sveta (napr. v Rumunsku, Peru, Thajsku či USA), niektorí sa ale stále ukrývajú pravdepodobne na Blízkom východe či v Severnej Kórei. V novembri 2000 bola v Osake zadržaná aj Šigenobuová, ktorá v apríli 2001 z väzenia vydala prehlásenie, v ktorom deklarovala rozpustenie Japonskej červenej armády. Krátko na to ju vláda USA vyčiarkla so zoznamu existujúcich teroristických skupín.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]