KV1

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z KV 1)
O tanku pozri KV-1.
Vchod do hrobky
3D vizualizácia hrobky

KV1, ktorá sa nachádza v Údolí kráľov v Egypte, je hrobka faraóna Ramessesa VII.. Bola vystavaná počas vlády Ramessesa VII. z 20. dynastie. Hrobka bola otvorená už v praveku, ale podrobného výskumu a popisu sa dočkala až v rokoch 1984-1985 Edwinom Brockom. Hrobka má len jednu chodbu a v porovnaní s ostatnými hrobkami zo svojej doby je malá.

Stavba hrobky[upraviť | upraviť zdroj]

Rovnako ako väčšina hrobiek z tejto doby má KV1 dlhý a rovný charakter. Nástupcovia Ramessesa VII. stavali hrobky podľa rovnakého vzoru a s približne rovnakou výzdobou. Skladá sa zo štyroch hlavných častí: vchodu, chodby, pohrebnej siene so sarkofágom, a menšou miestnosťou na konci. Táto malá miestnosť mala pôvodne slúžiť ako pohrebná sieň, ale nakoľko Ramesses zomrel len po siedmich rokoch vlády sa výstavba hrobky urýchlene ukončila faraón bol pochovaný v už dokončenej miestnosti.

Dekorácia v chodbe obsahuje ilustrácie z Knihy brán, Knihy jaskýň a Knihy Zeme . Steny pohrebnej siene sú vyzdobené výjavmi z Knihy Zeme. Tematikou a štýlom táto hrobka nasleduje KV9, hrobku Ramessesovho predchodcu Ramessesa VI., s maľbou bohyne Nut na strope.

V pohrebnej miestnosti bola do kameňa vyrytá priehlbina, s kameňom použitým ako príklop navrchu. Toto je posledná známa hrobka kde bol použitý sarkofág. Neskoršie hrobky používali hlbšie jamy prikryté vekom. Napriek tomu že hrobka bola vykradnutá už v staroveku, a múmia zmizla nevedno kedy, štyri nádoby s menom Ramessesa VII. boli nájdené v hrobke TT320 spolu s ostatkami veľa ďalších faraónov.

Hrobka v minulosti[upraviť | upraviť zdroj]

KV1 patrí medzi jednu z jedenástich hrobiek ktoré boli otvorené už v staroveku. V hrobke bolo nájdených 132 kresieb zanechaných gréckymi a rímskymi návštevníkmi. Neskôr táto hrobka slúžila ako obydlie pre koptských mníchov.

Medzi prvých európskych návštevníkov patrí Richard Pococke, ktorý túto hrobku nazval "Tomb A" ("Hrobka A") v jeho práci Pozorovania v Egypte z roku 1743.

Učenci privedení Napoleonom popísali KV1 ako "1er Tombeau" ("1. hrobka").

Archeologické práca[upraviť | upraviť zdroj]

Hrobka bola bez dokumentácie vyprázdnená v 50-tych rokoch. V roku 1983 viedol Edwin Brock dôkladné vykopávky poschodia s pohrebnou sieňou. O desať rokov neskôr sa uskutočnili vykopávky vchodu. V roku 1994, Najvyššia rada starožitností vyčistila steny a opravila pukliny v stenách omietkou, čím zakryli grécke a rímske kresby.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému KV1

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]