Merenptah

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Merneptah)

Merenptah alebo Merneptah alebo Menepthah bol 4. faraón 19. dynastie Novej ríše, trinásty syn faraóna Ramesseho II. Merenptah vykonal počas svojej vlády niekoľko vojenských výprav. Je známy hlavne vďaka svojim vojnám s Líbyjcami a konfliktom s tzv. morskými národmi. Nechal popísať známu víťaznú stélu, v ktorej sa medzi menami rozličných cudzích národov spomína aj národ staroeg. ysrir, ktorý mal byť podľa stély vyhubený. Toto miesto je všeobecne považované za prvú zmienku o Izraelitoch. Panoval od konca júla alebo začiatku augusta 1213 do 2. mája 1203 pred Kr. Merenptah bol štvrté dieťa kráľovnej Isetnofret, druhej ženy Rammeseho II. Neskôr sa oženil s kráľovnou Isetnofret, ktorá bola pravdepodobne jeho sestra, nesúca meno svojej matky.

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Merenphat bol už postarší muž, keď nastúpil na trón, mal už približne 60, ak nie 70 rokov. Premiestnil hlavné mesto z Piramesse (Pi-Ramesse), hlavného mesta jeho otca späť do Memphisu, kde nechal postaviť kráľovský palác vedľa chrámu boha Ptaha. Palác vykopalo Múzeum archeológie a antropológie Pennsylvánskej univerzity v roku 1915 vedené Clarencom Fischerom.

Merenptahovým nástupcom sa stal Sethi II., ktorý bol synom kráľovnej Isisnofret. Amenmesse (jeho súper), ktorý bol buď synom Merenptaha a Tachal, alebo (čo je menej pravdepodobné) synom Ramesseho II., ktorý sa zmocnil Horného Egypta a Kúšom uprostred jeho panovania. Sethimu sa podarilo obnoviť svoju zvrchovanosť nad Thébami v piatom roku vlády, keď Amenmesseho porazil.

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Merneptah na anglickej Wikipédii (číslo revízie nebolo určené).