Biomagnetizmus

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Mesmerizmus)

Biomagnetizmus (iné názvy: živočíšny magnetizmus, animálny magnetizmus, kozmický magnetizmus) je nepotvrdený jav, ktorý mal byť využívaný pri liečení. Taký spôsob liečby sa nazýva mesmerizmus.

Pojem „živočíšny magnetizmus“ pochádza od Franza Antona Mesmera, ktorý „liečil“ svojich pacientov najprv za pomoci permanentného magnetu, ktorý prikladal na choré miesta. Neskôr rovnaké výsledky dosiahol pomocou svojich rúk, čo si vysvetlil tak, že existuje akýsi živočíšny magnetizmus (franc. magnétisme animal). Živočíšny magnetizmus podľa neho vyplňuje celý vesmír. Človek ho môže z okolia získavať, hromadiť v sebe a prípadne aj preniesť na iného človeka. Údajnú liečebnú silu vysvetľoval tak, že vyžarovaný magnetizmus z jeho rúk mal odstraňovať prekážky vo voľnom obehu tohto magnetizmu, ktoré mali byť podľa jeho predstáv príčinou chorôb. V iných prípadoch choré časti tela namáčal vo vode, ktorá mala byť „zmagnetizovaná“.

Mesmerovu predstavu živočíšneho magnetizmu vyvrátila komisia francúzskej Akadémie vied, ktorá v roku 1784 Mesmera požiadala, aby živočíšnym magnetizmom ovplyvnil kompas a elektrometer, čo sa mu nepodarilo. Pozorované javy pri Mesmerovom pôsobení boli neskôr vysvetlené ako dôsledok placebo efektu a hypnotického pôsobenia.

Na živočíšny magnetizmus, väčšinou premenovaný na „biomagnetizmus“, sa odvolávajú mnohí liečitelia, ktorí sa snažia „liečiť“ aj podobnými metódami ako používal Mesmer. Biomagnetizmus niekedy nazývajú aj „kozmický magnetizmus“. Podobne pracujú aj s aurou.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • KOLEKTIV AUTORŮ. Alternativní medicína, možnosti a rizika. Praha : Grada, 1995.