Morské vtáctvo

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
black seabird flying against blue sky
Rybár čiernochrbtý je typickým predstaviteľom morského vtáka: trávi miesiace lietaním na mori a vracia sa na pevninu iba z dôvodu hniezdenia

Morské vtáctvo či morské vtákyvtáky prispôsobené na život na mori. Aj keď sa výrazne odlišujú vo svojom životnom štýle, chovaní a fyziológii, často vykazujú nápadne rovnaké rysy, ktoré sú výsledkom konvergentného vývoja. Tieto rysy sa vyvinuli následkom tlakov rovnakého životného prostredia, ktoré viedlo k podobným adaptáciám. Prvé morské vtáky sa vyvinuli v období kriedy a moderné čeľade morských vtákov sa po prvý krát objavili v paleogéne.

Všeobecne platí, že morské vtáky žijú dlhšie, pária sa neskôr a majú menej mláďat než ostatné vtáky, avšak do svojich potomkov investujú viacej času. Väčšina druhov hniezdia v kolóniách, ktorých veľkosť sa pohybuje od niekoľko desiatok až po milióny vtákov. Mnoho druhov je známych svojimi dlhými každoročnými migračnými trasami. V niektorých prípadoch vtáky prekračujú rovník alebo obletujú Zem. Potravu nachádzajú na povrchu morskej hladiny alebo pod vodou. Popri ostatných morských živočíchoch niekedy pojedajú aj iné druhy morských vtákov. Morské vtáky môžu byť vysoko pelagiálne (žijúce na šírom mori), pobrežné a v niektorých prípadoch trávia časť roka na súši.

Ľudia vstupovali do kontaktu s morskými vtákmi už od dávnej minulosti. Vtáky poskytovali ľuďom potravu, navádzali rybárov k zásobárňam rýb a pomáhali námorníkom objaviť pevninu. Mnoho morských vtákov je v súčasnej dobe ohrozených ľudskou činnosťou a prebiehajú preto početné opatrenia na ich ochranu.

Klasifikácia morských vtákov[upraviť | upraviť zdroj]

Jednotná definícia toho, ktoré skupiny, čeľade a druhy predstavujú morské vtáky, neexistuje. Slovami dvoch ornitológov zaoberajúcich sa morskými vtákmi: „Spoločnou vlastnosťou všetkých morských vtákov je to, že zháňajú potravu na slanej vode; avšak, ako sa zdá pri akomkoľvek biologickom tvrdení, niektorí ju zháňajú aj inde.“[1] Podľa všeobecnej konvencie sa však dá zhrnúť, že sa k morským vtákom radia všetky tučniaky a rúrkonosce, všetky pelikány (okrem anhing) a niektoré bahniaky (pomorníkovité, niektorí rybári, alky a zobále). K morským vtákom sa obvykle radia aj lyskonohy, pretože aj keď sa jedná o bahniaky, dva z troch druhov sa vydávajú za potravou na oceán na deväť mesiacov v roku.

Potáplice a potápky, ktoré hniezdia pri jazerách, ale zimujú na mori, sú obvykle považované za vodné vtáky. Aj keď v čeľadi Anatidae je prítomných mnoho morských kačíc, ktoré sa v zime skutočne chovajú ako morské vtáky, podľa konvencie sú obvykle zo skupiny morských vtákov vylúčené. Mnoho brodivých vtákov (alebo pobrežných vtákov) a volaviek žijúcich na brehu mora sú tiež morské, avšak rovnako nie sú radené k morským vtákom. Morskí orli z rodu Haliaeetus a ďalšie dravé vtáky, ktoré sa živia morskými rybami, sa väčšinou tiež nepočítajú medzi morské vtáky, aj keď je ich život spojený s morským prostredím.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Biology of marine birds. Boca Raton, Fla. : CRC Press, 2001. ISBN 0-8493-9882-7. (po anglicky)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Mořské ptactvo na českej Wikipédii.