Online Analytical Processing

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z OLAP)

Online Analytical Processing skrátene OLAP je technológia uloženia dát v databáze, ktorá umožňuje usporiadať veľké objemy dát tak, aby boli dáta prístupné a zrozumiteľné používateľom zaoberajúcim sa analýzou obchodných trendov a výsledkov. Dáta sú uložené v multidimenzionálnych databázach a obsahujú rôzne úrovne agregácie dát[1]. Spôsob uloženia dát sa svojim zameraním líši od bežnejšie používaného OLTP (Online Transaction Processing), kde sa dôraz kladie predovšetkým na jednoduché a bezpečné ukladanie zmien v dátach v konkurenčnom (mnohoužívateľskom) prostredí (dáta sú uložené v relačných databázových systémoch v aspoň tretej normálovej forme[2]).

Základné rozdiely medzi OLAP a OLTP vyplývajú z rozdielneho použitia, pri OLAP ide o jednorazovo nahrávané dáta, nad ktorými sa vykonávajú zložité dopyty, pri OLTP sú dáta priebežne a často modifikované a pridávané a to obyčajne mnohými používateľmi zároveň.

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. BLŠTÁK, Michal. Aplikace procesu ETL na čištění dat v datových skladech [online]. 2016, [cit. 2018-11-27]. Dostupné online.
  2. BLŠTÁK, Michal. Aplikace procesu ETL na čištění dat v datových skladech [online]. Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, 2016, [cit. 2018-11-27]. Dostupné online.