PaintShop Pro

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Paint Shop Pro)
Fotografia editovaná programom programom PaintShop Pro

PaintShop Pro (staršie názvy: Paint Shop, Paint Shop Pro) je počítačový program určený na editáciu rastrovej a vektorovej grafiky spustiteľný na operačných systémoch Microsoft Windows.

Za vývojom programu Paint Shop Pro stála spoločnosť Jasc Software. Prvá verzia tohto programu (Paint Shop 1.0) bola jednoduchým konvertorom súborov v grafických formátoch BMP, GIF a PCX. Táto verzia bola vydaná už v roku 1990. Do verzie 4.12 išlo o shareware a je možné ho dodnes nájsť na rôznych stránkach s voľne šíriteľnými programami. Novšie verzie programu už sú určené výhradne na komerčnú distribúciu a legálne je možné ich len kúpiť. Do verzie 6.00 išlo o program iba na prácu s rastrovou grafikou, s verziou 6.00 začal program podporovať aj vektorovú grafiku. Medzi produkty Jasc Software patrili tieto softvéry: Paint Shop Pro, Paint Shop Pro Studio a Paint Shop Photo Album.

V roku 2004 túto firmu kúpila spoločnosť Corel Corporation, ktorá tento program začlenila do svojho portfólia. Z vedenia Jasc Software prešlo pod Corel iba niekoľko členov.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Paint Shop Pro na českej Wikipédii.