Nekropola pri Gíze

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Pyramídové pole pri Gíze)
Pyramídy pri Gíze v 60. rokoch 20. storočia
Mapa nekropoly (v angličtine)

Nekropola pri Gíze (iné názvy: Pohrebisko pri [nepresne: v] Gíze/Al-Džíze, Pyramídové pole pri [nepresne: v] Gíze/Al-Džíze) je nekropola v Egypte, ktorá sa nachádza na plošine Hadaba al-Džíza (doslova "Gízska plošina") bezprostredne vedľa mestského okresu (arab. kism) Al-Ahrám, ktorý je súčasťou mesta Gíza/Al-Džíza. Nekropola je známa najmä pyramídami, nazývanými Pyramídy pri Gíze/Al-Džíze (arab. Ahrám al-Džíza), pričom tento názov sa často používa aj pre celú nekropolu.

Poloha[upraviť | upraviť zdroj]

Areál pyramíd sa nachádza na východnom okraji Guvernorátu Al-Džíza (=Guvernorátu Gíza). Pokiaľ ide o menšie územnosprávne jednotky:

  • Hlavné vchody do areálu sa nachádzajú v mestskom okrese (arab. kism) Al-Ahrám, čo doslova znamená "Pyramídy". Mestský okres Al-Ahrám sa nachádza vedľa vidieckeho okresu (arab. markaz) Al-Džíza a zároveň blízko (ale nie vedľa) rovnomenného mestského okresu (kism) Al-Džíza. Vidiecky aj mestský okres Al-Džíza sa nachádza vedľa Káhiry (Káhira je guvernorát a zároveň mesto).
  • Samotné územie areálu pyramíd nie je administratívne zaradené do žiadneho mestského či vidieckeho okresu, je len bližšie nezaradenou súčasťou Guvernorátu Al-Džíza.

V iných kontextoch platí:

  • Spomínaný mestský okres Al-Ahrám je súčasťou mesta Al-Džíza (nie je zhodné s mestským či vidieckym okresom Al-Džíza). Napriek tomu, že nejde o vyslovene územnosprávnu jednotku, s pojmom "mesto Al-Džíza" pracujú aj oficiálne egyptské texty.
  • Mestský okres Al-Ahrám, vidiecky okres Al-Džíza i mestský okres Al-Džíza (resp. mesto Al-Džíza) sa považujú za súčasť tzv. Veľkej Káhiry, keďže de-facto všetky tieto územia (spolu s ďalšími) tvoria jeden sídelný celok.

Zdroje tejto kapitoly: [1][2][3][4][5][6][7]

Charakteristika[upraviť | upraviť zdroj]

Nekropola sa preslávila ako miesto, kde sa nachádzajú niektoré z najvýznamnejších starovekých pamiatok na svete vrátane niekoľkých kráľovských zádušných chrámov a ďalších náboženských stavieb, Veľkej Sfingy, Veľkej (Chufuovej) pyramídy a veľa menších pyramíd. Níl kedysi pretekal priamo cez Hadaba al-Džíza, takže egyptské pyramídy čneli priamo oproti starovekej metropole Memfisu, ktorý ležal približne na území dnešnej Káhiry.

V lokalite Vádí el-Džarf blízko pobrežia Červeného mora boli v roku 2013 objavené papyrusy zo 4. dynastie, ktoré poskytujú informácie o stavbe tzv. Veľkej pyramídy, pyramídy panovníka Chufua. Ich autorom je úradník Merer, organizujúci prepravu blokov bieleho vápenca z Tury do Gízy.[8]

Tím odborníkov, ktorý vedie slovenský egyptológ Martin Odler a český archeometalurg Jiří Kmošek, publikoval prvé analýzy nástrojov a fragmentov nástrojov zo sídliska robotníkov pri Gíze. Boli vytvorené z tzv. arzénovej medi.[9] Rovnaký tím spolupracuje aj na súčasných amerických výskumoch v Gíze a analyzuje materiál vykopaný v posledných 30 rokoch.[10]

V komplexe sa nachádza:

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Ägypten: Verwaltungsgliederung [online]. citypopulation.de, [cit. 2021-11-26]. Dostupné online.
  2. Egypt Markazes [online]. statoids.com, [cit. 2021-11-26]. Dostupné online.
  3. Janvani. Pyramids of Giza: The Complete Guide for First-Time Visitors [online]. earthtrekkers.com, 2020-04-14, [cit. 2021-11-26]. Dostupné online.
  4. Alary, Veronique & Corniaux, Christian & Galal, Shazli & Aboul-Naga, A. & Radwan, Mohamed & Abdelghany, Sherif. (2017). Atlas of the Traditional Milk Sector around Greater Cairo in Egypt. 10.13140/RG.2.2.12612.53123. [1]
  5. Experts Group Meeting: GLOBAL STATE OF METROPOLIS 2020 [2]
  6. Ägypten [online]. citypopulation.de, [cit. 2021-11-26]. Dostupné online.
  7. Home - Tourism(English) [online]. giza.gov.eg, [cit. 2021-11-26]. Dostupné online.
  8. AKTUALITY.SK. Denník kráľovského úradníka prezrádza, kto v skutočnosti staval pyramídy [online]. Aktuality.sk, 2017-03-01, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online.
  9. Výroba kovů v časech faraonů Chufua a Rachefa byla mnohem sofistikovanější, než se myslelo [online]. Deník N, 2021-03-08, [cit. 2023-05-10]. Dostupné online. (po česky)
  10. ODLER, Martin; KMOŠEK, Jiří. Copper at Giza: the Latest News. Aeragram (Boston), 2019, roč. 20, čís. 2, s. 12–17. Dostupné online [cit. 2023-05-10]. ISSN 1944-0014.