Ročný kruh

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Ročné kruhy)
Ročné kruhy na priereze kmeňa stromu

Ročný kruh[1] (iné názvy: letokruh[1][2][3], rok[2], leto[2]) je prírastok dreva, ktorý sa u drevín mierneho pásma vytvára na priečnom reze okolo stržňa. Ročné kruhy sú teda prírastky za vegetačné obdobie (1 rok), u tropických stromov 3 mesiace.

Opis ročných kruhov[upraviť | upraviť zdroj]

Ročné kruhy tvoria rôzne hrubé prírastkové vrstvy. Na radiálnom reze vidíme ročné kruhy ako zvislé rovnobežné pásy, na tangenciálnom reze ako polovičné elipsy pretiahnutého tvaru ako hyperboly, ktoré bývajú rôzne zvlnené. Čím bližšie je ročný kruh k stržňu, tým je starší, ku kambium, tým je mladší. Ročné kruhy pribúdajú na obvode. Množstvo ročných kruhov sa u našich drevín nezhoduje s vekom stromu. Za určitých podmienok môže dôjsť k tvorbe 2 ročných kruhov za 1 vegetačné obdobie a niekedy sa ročné kruhy vôbec nevytvoria alebo sa vytvoria len v určitej časti.

Šírka ročného kruhu[upraviť | upraviť zdroj]

Šírka ročného kruhu sa mení s vekom, u väčšiny drevín sa spočiatku vytvárajú úzke ročné kruhy, ich šírka sa postupne zväčšuje, dosahuje maximum a postupne klesá. Šírka ročného kruhu závisí aj od druhu drevín, ako aj od miesta rastu a zásahov. napr.: Tis: 1-2mm, väčšina drevín : 1-5mm, Tp,Vr: 5-15mm, kultivary topoľov: 20-35mm.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b Národné lesnícke centrum [1] Archivované 2019-09-01 na Wayback Machine
  2. a b c letokruh. In: Malá encyklopédia biológie. Bratislava: Obzor, 1975, S. 268
  3. drevo. In: Encyclopaedia Beliana